Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 3 септември: Море

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На 3 септември „отплаваме” по думата на деня, която е Море. Поводите за избора са разнообразни. Първа и втора смяна летовници се завърнаха, все по-актуалното септемврийско море (и не по-родните плажове) обаче, се случва в момента или предстои. Отделно - исторически най-могъщата морска сила - Великобритания, днес празнува Деня на флота (цивилния такъв, демек - търговския). А и един доста плавал - по кръстоносни походи, нейн монарх, Ричард Лъвското сърце, е коронясан на днешната дата през 1189 година… Говорим за най-известните произведения на морска тематика, за евентуалното случване на Великия потоп в Черно море и „свидетеля” на това - културата от Големия остров в Дуранкулашкото езеро, а накрая се отдаваме на кулинарни корекции и проекции.
За раздвижването в новото българско кино и последните му успехи разговаряме с кинокритика Виолета Цветкова.
В Бележки върху календара: накратко за историята на Тереска Торес - доброволка от Свободните французи на Дьо Гол и авторка на лесбийския опус „Женски бараки”. Почитаме и двама големи в литературата: автора на „Записки на ловеца”, „Дворянско гнездо”, „Бащи и синове” и „В навечерието” Иван Тургенев и Едуард Естлин Къмингс, американския поет-експериментатор. „30 секъндс ту Марс”, Брус Спрингстийн, „Ейшън Дъб Фондейшън” и Брайън Ино са отговорни за музиката. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32