Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Етъра започва 14-ия Международен панаир на традиционните занаяти

Снимка: БГНЕС

В музея на открито "Етър" край Габрово започна майсторската надпревара, която се провежда в рамките на 14-ия Международен панаир на традиционните занаяти. Занаятчии от страната и чужбина ще мерят умения в тъкането на колани "на кори". 
Този стар занаят, обявен за шедьоврите на българското нематериално културно наследство, е практикуван у нас до средата на 20 век. Коланите, тъкани на кори са едни от най сложните за изработване елементи от българската народна носия. Майсторки от страната, от Холандия, Румъния и Украйна ще покажат уменията си в продължение на четири дни. Според регламента на състезанието, всяка трябва да изтъче колан, точно копие на оригинален от фонда на музея. Автентичният предмет е бил изработен преди близо сто години от жена от севлиевското село Кравеник и е красял сватбената й дреха, обяснява главният уредник на музея Величка Илиева.
По това време в Габровско всяка мома си е тъчала колан. В момента в Габровско няма жени, които да познават тази техника, това старинно умение отдавна е изчезнало.
Най-добрата майсторка в тъкането на колани на кори ще получи голямата награда "Сребърна хлопка", превърнало се в символ на панаира. Изложението на майстори на традиционни занаяти от страната и чужбина ще започне утре.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14