Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Цимбелин" на Шекспир се открива театралният сезон в Плевен

Снимка: Архив

В Плевен откриват театралния сезон с неиграната в България пиеса на Шекспир"Цимбелин". Режисьор на постановката на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ е Лилия Абаджиева.

С премиерата на 30 септември, Плевен се  включва в световното отбелязване на 400 години от смъртта на великия  Уилям Шекспир. Спектакълът на Лилия Абаджиева се очаква с голям интерес сред театралните среди. На сцената ще си дадат среща актьори от четири поколения. Участват само мъже, какъвто е бил театърът по времето, когато е творил Шекспир. Премиерата е първа на голяма сцена и за новия директор Васил Василев:

Нашето усещане е, че това ще бъде едно от театралните събития в България. Има една единствена цел за българския театър - да бъде фактор в театрална България. В момента групата е изключителна.

"Цимбелин" е премиера и за четирима млади актьори, възпитаници на Стефан Данаилов и на проф. Ивайло Христов. От театъра са подготвили специален жест за всички зрители, които ще закупят билети до 15 септември:

За първи път могат да се видят толкова изящни костюми, които са в епохата на Шекспир, самата сценография е пищна. Всичко на сцената е като една приказка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14