Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 10 септември: Самоубийството

Снимка: cross.bg
„Има един-единствен действително сериозен философски проблем – самоубийството. Да преценим дали си струва, или не, да бъде живян животът, означава да отговорим на основния въпрос на философията.“, твърди в есето си „Митът за Сизиф“ френският писател Албер Камю. 10 септември е посветен на превенцията на самоубийството, ето защо това е нашата Дума на деня. Не заемаме позиция в хилядолетния спор „за“ и „против“, но отбелязваме мислителите, които са се включили в него, хората на изкуството, отнели живота си, както и развитието на темата в митологията и произведенията на изкуството. Разглеждаме и символизма на самоубийственото.
Следва разговор за качеството на българските печатни медии с поета, преподавател във Факултета по журналистика на Софийския университет и редактор във в. „Култура“ Марин Бодаков, както и за последната му стихосбирка „Битката за теб“, представена на Празниците на изкуствата „Аполония“. Музиката е от „АйЕфИ“, „Хевишифт“, Бек и Боб Дилан.

• Бележки върху календара: Терор, просветление, наука. А също и рожденици, сред които две легенди в модата – Елза Скиапарели (родена през 1890): единствената равностойна съперничка на Коко Шанел н периода между двете световни войни, и актуалния творчески директор на модна къща „Шанел“, а също и на „Фенди“, както и на собствения си лейбъл Карл Лагерфелд (1933).

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от постановката „Иванов-Барабанов“

НАТФИЗ посреща празничния декември с три премиери

Този сезон предстоят три премиери на голямата сцена на Учебен театър „НАТФИЗ“. „Доброто на страната ни“ от Тимбърлейк Уъртънбейкър, с режисьор Тодор Димитров, ще зададе въпроса за това ще бъде ли спасено човешкото в човека?  Сюжетът на постановката по текст на Чехов – „Иванов-Барабанов“ поставя на фокус Чеховия тезис, че „живеенето е най-големият враг..

публикувано на 01.12.21 в 12:50

Новият албум на Димитър Карамфилов – завръщане към любовта

Джазовото звучене и търсенето на спасение чрез музиката са в симбиоза в новия албум на Димитър Карамфилов. Темата за голямата и чистата любов e в основата на първото парче, което Димитър подготвя за албума – "Turn to Love". За записите на "Turn to Love" Карамфилов избира двама превъзходни инструменталисти от различни поколения и с различен бекграунд –..

публикувано на 01.12.21 в 12:45
Тадеуш Ружевич със съпругата си

100-години от рождението на Тадеуш Ружевич

В Полския институт се проведе среща-разговор за преводите, изследванията и рецепцията на творчеството на Тадеуш Ружевич в България, по повод 100-годишнината от неговото рождение, с участието на преподаватели по полска литература, преводачи и автори на броя на „Литературен вестник”, посветен на изследванията на българската полонистика върху творчеството..

публикувано на 01.12.21 в 09:10

Десислава Алексиева, АБК: Книгите не бива да са луксозна стока

След българското участие на най-голямото международно книжно изложение – Франкфуртският панаир на книгата 2021 – и в навечерието на Софийския международен панаир на книгата в НДК от 7 декември. Как се справя книжният пазар, какви са проблемите на издателствата и книжарниците, каква е ролята на изложенията в пандемичната криза? Какви са проблемите пред..

публикувано на 01.12.21 в 08:30

Коледна благотворителна изложба в галерия „Артистика“

Една от големите пловдивски галерии „Артистика“ обединява признати художници и скулптори от цяла България в Коледна изложба около една прекрасна кауза, която за четвърта година вече стопля малките сърца в пловдивските домове за деца, лишени от родителски грижи – Мото Коледа. Под слогана „Отвори сърцето си, дари усмивка!“ се обединяват огромен брой..

публикувано на 01.12.21 в 08:05