Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба от пафти-накити в историческия музей в Габрово

Историческият музей в Гaброво предстaвя богaтa колекция от пaфти-нaкити, нерaзделнa чaст от трaдиционния женски костюм от 18-ти до нaчaлото нa 20-и век.
Изложбата разкрива историята на този накит и неговото развитие през годините. От появата на пафтите по времето на Първото българско царство до 20 век. Те служат за закопчаване и украсяване на женския колан и са в разнообразни форми, изработени от различни материали и чрез техники, които с течение на времето също търпят развитие. Усъвършенстват се все по-сложните филигран и ажур, а в Средновековието са се украсявали главно с розета в центъра. Мотив, предпочитан не само за накитите, а и за други предмети. Често изображенията върху пафтите и чапразите, каквото е другото им название, имат символично значение. Библейски композиции, човешки и животински фигури, растителни мотиви, на които се приписва магическа сила. Смятало се, че тези изображения отклоняват лошите погледи. Както коланът, така и чапразите имат апотрофейна сила - да предпазват кръста на жената. Колекцията от пафти на Габровския исторически музей посетителите могат да разгледат до края на септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14