Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 20 септември

Избрано от програмата

0.15 – 1.30
Запазена марка Радиотеатър
400 години Шекспир: „Добрият край оправя всичко“

от 1.30 до 3.00 часа
Концерт класическа музика

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изпълнения на кубинския музикант Перез Прадо – Краля на мамбото и неговият оркестър - 1 част

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Оркестъра за народна музика на БНР, Константин Филипов, Любка Рондова, Ирина Трайчева, Иван Кремов и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• „Музикални акценти от деня …“
• „Преглед на печата и предстоящи събития“
• Спортуват ли студентите? – питаме в Световния ден на университетския спорт
• Руши Виденлиев се завръща като актьор в новия български филм "Снимка с Юки"
• Иво Тодоров представя проекта си „Приятели“
• 100 години от номинацията на Иван Вазов за Нобелова награда - разказват учени от БАН
• Симеон Владов с покана за моноспектакъла си „Любовта не може просто да отмине“, със сценарист и режисьор Радослав Гизгинджиев
• Диригентът на Академичния хор „Ангел Манолов“ Дарена Попова представя най-новия компактдиск на състава, който предлага „различен“ прочит на Вивалдиевите „Годишни времена“
• ЧРД на Радио София

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден - Практично
• Опасности при бързите кредити . При тази агресивна реклама, къде са клопките, какво да четем внимателно в договорите?– съвети на Васил Кендов, председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги.
• Какви условия трябва да предоставя един хотел с четири звезди – информация и съвети на експерт от МТ, преди поредните почивни дни.
• „Лесно е“ – да станем по-креативни (тренинги за личностно развитие)


от 11.00 до 12.00 часа
Седем в единайсет
Класация за български песни със Здравкo Петров и Диляна Трачева

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За грижата и обгрижването

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Варна е домакин на 34-ия Фестивал на българския игрален филм “Златна роза” /19 до 25 септември/- включване по тел. на кинокритичката Павлина Желева
• Предстои второто издание на уникалния кино-литературен фестивал - CineLibri
• Театроведът Богдана Костуркова с отзиви за премиерата на „Хуан Бериен- момчето-тигър” с режисьор Катя Петрова на сцената на Столичния куклен театър
• Седмица на Вазов: поетът Пламен Киров, главен експерт в МОН, разказва малко известни факти за живота на Иван Вазов
• На 20 септември групата Two Cities One World / българо-американски музикален проект, в основата на който седят Анна и Джаред Катур/има премиера на първия си албум в Sofia Live Club
• „София - Равена. Градски геометрии” –изложба на Марина Маринова в галерия “Арте”
• Фонограф- авторска музикална рубрика на Кристиян Бояджиев
• „Какво се случва“: Танцът като ежедневие, танцът като празник, танцът като начин на живот. One Dance Week, Пловдив, 2016 с Хелиана Велинова и Елиана Лилова

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Малките бисери
Поздравителен концерт

от 15.30 до 17.00 часа
За думите
• Да гониш Михаля на харизан кон
Сигурно и така може да се опише дейността по издирването на първоизточника на много от популярните изрази, наречени от специалистите идиоми. „Когато цъфнат налъмите“, „от пиле мляко“, „лъжица катран в кацата с мед“ и много, много други обикнати и използвани от поколения преди нас и трайно вкоренени в речта ни. Колко се учудваме обаче, когато узнаем, че някоя от любимите пословици на баба ни се употребява и от бабите на други европейци и много по-далечни наши съпланетяни. Защо това е така – прехвърлят ли се образи и идеи от култура в култура или ние хората мислим по сходен начин. И двете твърдения са основателни. А къде остават културните специфики и безмерното човешко въображение? Всичко това прави доказването на произхода на идиомите в тънка и коварна работа. Езиковедите също спорят по различни версии и предположения. Не за да ви объркаме, а тъкмо напротив, с Яна Сивилова, гл.ас.в СУ, ще се опитаме да проследим преплетените пътеки на някои от много популярните идиоми.
• „Езикови ДОБавки по радиото“ – бургазлия обяснява на пловдивчани какво значи „майна“
• „Забравете тази дума“ - от коя дума или съчетание можем да се лишим, за да бъде речта ни по-точна, правилна и красива
• „Всичко за образованието“ – след лятната академия за ученици – продължение през учебната година
• „Игрословица“ – игра с въпроси от областта на езиковата култура
Синтезирана анотация:

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Държавното начало на днешна България
Как се стига до решенията на Берлинския конгрес: българите между импулса за борба и повелята за държавно творчество; Търновската конституция и европейската модерност в практиката на новата ни държава: първостроителите и идеите за независима, непатронизирана от Великите сили държава.
Събеседници: академик Константин Косев, професор Дойно Дойнов, професор Пламен Митев, старши научен сътрудник Милен Куманов, професор Димитър Иванов, професор Андрей Пантев.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Музикотерапия – Музикотерапията в Европа през 16 и 17 в.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Кенгуруто“ от Ръдиърд Киплинг

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Фолклорни новини и събития
• Предложенията в класацията „Надпяване“ за месеца и ще разберете начините да гласувате за вашия фаворит.
• Във втората част на предаването за вас ще звучат изпълнения на и други Недялко Цонев, Квартет „Юдит“, Формация „Илиев“ и други.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика”
Разговор с композитора Михаил Пеков

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Убий мухата" от Йордан Радичков - 2 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Rock Fest Lovech се завръща, този път през есента. На 22 и 23 септември в Ловеч ще имаме възможността да видим на живо Pretty Maids, Unisonic, Rage, „Кикимора“ и още чужди и български банди. За програмата на фестивала, артистите и друга полезна информация ще говорим с Цонко Цонев – организатор на фестивала. Ще стане дума и за книгата, която издаде бившият кмет на Каварна „Кметълски истории“. В студиото гости ще бъдат Александър Атанасов и Николо Коцев от групата "Кикимора", която ще е един от българските представители на този фестивал.
• Интервю на Иван Драгнев с Rikard Zander от шведската прогресив метъл банда Evergrey за техния нов албум The Storm Within.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Между барока и рока
Концерти от Антонио Вивалди за солираща любовна виола и струнни (изпълнителите са ансамбъл „Еуропа галанте”, ръководен от Фабио Бионди) ще слушате в контрапункт с пиеси на легендарния китарист Роби Робъртсън.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 11 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част. Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на..

публикувано на 21.07.24 в 08:30

Неделя, 21 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Д-р" от Бранислав Нушич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30