Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аутистите и пианото - още една възможност за социализация

Благотворителен концерт на клавирното трио "Арденца" в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" на 29 септември от 18 часа ще даде начало на опита да се въведе и в България методът Dolce, разработен във Франция, чрез който аутисти се обучават да свирят на пиано и това е още един шанс хора с подобно заболяване да се приобщават към обществото.

Французойката Франсоаз Дорок, автор на метода Dolce, е преподавател по пиано и психолог, директор на Асоциация за аутизъм, пиано и образователна терапия. Нейният опит вече се разпространява не само във Франция, но и в други страни. Тя е поканена да представи проучванията и опита си у нас.

Аз бях възхитена от това, че занимания по пиано помагат за социализацията на хората с аутизъм и това ме накара да търся възможност да доведа тази дама и в България. В семинар на 7 и 8 октомври в Музикалната академия, която също ме подкрепя, г-жа Дорок ще се срещне с всички, които желаят да научат какво е Piano Dolce метод и да тръгнем и ние по пътя, поет от много страни в Европа, споделя Даниела Дикова

Входът за благотворителното събитие е свободен, а всички желаещи да помогнат финансово могат да се свържат с българската изпълнителка след концерта на Трио "Арденца" или да оставят средства в специалната кутия, която ще бъде сложена в концертната зала.

Чуйте подробности в интервюто с пианистката Даниела Дикова за предаването "Алегро виваче" - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14