Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път български филмови проекти участват в най-големия кинопродуцентски форум в САЩ

Манхатън. Сърцето на Ню Йорк. В района “Челси” избухва бомба. Изпочупени прозорци, ранени и изплашени хора, паника и страх. Бомбата избухва на метри, на съседния ъгъл до кино “Синеполис Челси”. Целият район е отцепен в продължение на няколко дни.
Звучи като откъс от филмов сценарий, но за съжаление е документална картина от живота на Ню Йорк в края на септември 2016 г. На това място и по това време трябваше да започне най-големият филмов фестивал на българското кино в САЩ. За него разказва.Жана Караиванова:

Отпадна ни едното събитие за понеделник, но във вторник вече се нормализираха нещата. Публиката беше малко притеснена да дойде там, но след това слава Богу се нормализира. Завършихме с препълнени салони на документалните филми - разказва актрисата Жана Караиванова, директор на фестивала “София индипендънт филм фестивал Ню Йорк 2016.” Това е 12-то издание на фестивала, който за тези години е предоставил на зрителите в мегаполиса да видят над 200 филма от съвременното българско кино:  

В случая ние показахме филми от 2016 - 2015 г. Това, което е различното е , че за първи път тази година нашият фестивал беше конструиран по-скоро като съпътстващо събитие на представянето на българските проекти на най-големия кинопродуцентски форум в САЩ.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Елена Цанева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14