Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Софийски солисти" отличени с Националната награда за музика "Акад. Марин Големинов"

"Софийски солисти" с наградата "Акад. Марин Големинов"



„Софийски солисти“ са първите носители на Националната награда за музика „Акад. Марин Големинов“. Тя бе учредена преди година с решение на Общинския съвет в Кюстендил (родния град на големия български композитор). Инициатори са музикалното сдружение „Марин Големинов“ в Кюстендил и неговите наследници в лицето на внучката му Лили Големинова. Наградата се връчва за специален принос през изминалия музикален сезон и за оставен ярък отпечатък в него.

Журито, което определи първия носител на голямата награда, бе с председател акад. Георги Минчев (ученик на Големинов), а в състава му влизаха проф. Боянка Арнаудова (автор на една от книгите за композитора), проф. Павел Герджиков (близък приятел на Големинов, изпял всички негови творби за бас, включително и партиите на Ивайло и Зографа Захарий в едноименните опери), проф. Стафан Драгостинов (също ученик на Големинов), както и диригентът Райчо Христов, който е председател на сдружението „Марин Големинов“, Дима Укалска от дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Кюстендил и внучката на Големинов. Журито определи и квартета, който получи съпътстващия приз за най-добър квартет - Кварто квартет.

Връчването на наградите се състоя на 28 септевмри, рождената дата на акад. Марин Големинов, в Кюстендил. Концерт изнесе камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент проф. Пламен Джуров. Така бе открит официално и новия концертен сезон в града.

Чуйте в звуковите файлове интервюта с Лили Големинова, проф. Пламен Джуров и Иван Пенчев от Кварто квартет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14