Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монсерат Кабайе ще излезе за трети път пред българска публика довечера

| обновено на 10.10.16 в 12:22

Монсерат Кабайе, една от най-популярните и обичани оперни певици в света, ще излезе пред българска публика за трети път. 

Легендарната оперна прима  пристигна в София за концерта си в понеделник в зала 1 на НДК от 20.00 часа. Нейн партньор на сцената отново ще бъде Симфоничният оркестър на БНР. Днес Кабайе се срещна с журналисти.

Голямата оперна звезда на Испания, родената в Каталуня Монсерат Кабайе, гостува за трети път у нас в последните 16 години. Както и през 2013-а, тя ще бъде в компанията на дъщеря си Монсерат Марти, както и на тенора Хорхе Галан. Пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Рикардо Естрада, с когото солистите са изнасяли многобройни концерти в цяла Европа. 
Ние сме много щастливи, че той ще дирижира прекрасния оркестър на Българското национално радио, каза Монсерат Кабайе и допълни:
Това е един оркестър с изключителни качества. Всеки път, когато сме тук, коментираме, че имаме огромен късмет, че можем да пеем с такъв състав. За мен е огромно удоволствие отново да бъда тук и мисля, че ни предстои една много приятна среща.
Кабайе демонстрира силен дух на своите 83 години, които споменава без суета, въпреки двете операции, които сега я приковават към инвалидна количка. Тя сподели, че иска да чуе и този път хора при катедралния храм "Свети Александър Невски" в София, от който е силно впечатлена: 
Спомням си, че когато все още можех да вървя, макар и с бастун, бях очарована от сградата. Сега, дори само от колата да я зърна, съм сигурна, че ще ме развълнува отново.

Тя дойде за първи път през 2001 година, а през 2013-а пресконференцията й беше в сградата на Българското национално радио. Ще си припомним какво отговори Монсерат Кабайе на въпрос как е запазила творческото си дълголетие:

Просто казано – дишането, дишането и дихателната гимнастика. Да, това много помага. Ако дишаш правилно, добре още от младини, ще стигнеш до 80 години като мен и пак ще дишаш добре.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14