Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на барока 2016 – музикални пътешествия из старинна Европа

Изкуството на барока
Снимка: Luxuria Europae

Фестивалът "Изкуството на барока" достигна десетото си издание. Благодарение на него на българска сцена посрещнахме през годините много от големите специалисти в исторически информираните практики като Рой Гудман, Ларс Улрик Мортенсен, Ерик Босграаф, Алексис Косенко и мн. др.

Форумът не просто оцеля в тези десет години, той се разви и продължава да израства. Артистичният директор на фестивала – цигуларката Зефира Вълова все повече се насочва и към преподаване на наученото в много от европейските "барокови" центрове и приобщаването на младите български музиканти към идеята.


Тази година "Изкуството на барока" ще се проведе от 13-и октомври до 9-и ноември и ще направи няколко музикални разходки из европейски столици, в които са творили интересни и не много популярни днес стари майстори. Лондон, Мадрид, Неапол, Венеция, дори и Санкт Петербург през романтичната епоха – всички те ще бъдат представени чрез красивата музика на композитори от 17-и, 18-и, 19-и век.

Наред с изпълнители, които вече познаваме като гости в предишни издания, като китариста Изхар Елиас, лютниста Явор Генов, клавесинистката Марианна Хенриксон, която и ще открие фестивала на 13-и октомври в залата на БАН, освен няколко концерта с участието на интернационален Фестивален бароков ансамбъл, в София ще видим и нови лица – феноменалния виолончелист Едгар Моро и един от прочутите италиански ансамбли il pomo d'oro ("Златната ябълка").

Интересни подробности за програмата и артистите на "Изкуството на барока 2016" разказа Зефира Вълова в интервю за предаването "Алегро виваче". Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14