Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина големият италиански драматург Дарио Фо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 90-годишна възраст почина големият италиански драматург, писател и актьор Дарио Фо. През 1997 г. той бе удостоен с Нобелова награда за литература.

Отиде си една от най-забележителните личности на италианската култура. Оригинален и уникален в пресъздаването на живота в многобройните му аспекти, включително и политиката, с левите си убеждения извън общата маса, той изразяваше своя мироглед като актьор, режисьор, драматург, сценограф, писател, художник чрез изкусния, само присъщ на него хумористично-ироничен стил.

Винаги усмихнат, положително настроен да показва на света онази страна, която да го прави по-хубав и справедлив, Дарио Фо постигна най-голямата си популярност с творбата си „Комична мистерия” – едно произведение от антични текстове, от изразни средства и диалекти от поречието на река По. С него Дарио Фо даде началото на така наречения повествователен театър в Италия.

Дарио Фо е роден на 24 март 1926 г. в Санджано. Работи в тясно сътрудничество със съпругата си, театралната и филмова актриса Франка Раме. Написал е над 70 пиеси, които се поставят в над 50 страни. Като най-силни се смятат "Няма да платим, няма да платим", "Случайната смърт на един анархист", "Грешката е вярна", както и моноспектакълът "Мистеро Буфо".

Своята жизнена енергия, независимо белодробните проблеми, Дарио Фо раздаваше до последният си дъх в болницата в Милано.

Ето какво заявява италианският премиер Матео Ренци по повод кончината на Дарио Фо:

Със смъртта на Дарио Фо Италия загуби един от най-великите си характери в театъра, културата и обществения живот. Неговите сатирични произведения, изследвания, сценична работа и многостранна артистична дейност са наследството на големия италианец към света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14