Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предчувствие за кралско удоволствие с Royal Brass на софийска сцена

Веско Ешкенази и брас ансамбъла на Кралския концертгебау оркестър

След яркото присъствие на Royal Classics в столичния културен афиш през 2015-а, година по-късно активната дейност на цигуларя Веско Ешкенази на родна сцена вече не само като изпълнител, но и като импресарио ни представя втори концерт от поредицата, наречен Royal Brass.


Както подсказва името, в зала "България" на 29 октомври от 19 часа ще посрещнем Брас ансамбъл от Кралския концертгебау оркестър – Амстердам, който идва за първи път в България. Веско Ешкенази познава добре формацията, защото работи с нейните членове всекидневно като концертмайстор на престижния холандски оркестър. Новината е, че от този сезон в брас секцията на Концертгебау има и българин - Мирослав Петков спечели мястото на първи тромпетист и за първи път в историята на оркестъра в него свирят двама българи.

Какво можем да очакваме в програмата на Royal Brass - разбира се, много красиви и популярни пиеси, аранжименти за медни духови, но и уникалната комбинация брас ансамбъл със соло цигулка. Веско Ешкенази покани състава в София, а колегите му му отвърнаха с покана да изпълни с тях няколко специално аранжирани пиеси.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Веско Ешкенази за предаването "Алегро виваче".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14