Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските премиери - акцент в новия сезон на Радиосимфониците

| обновено на 14.10.16 в 10:36
Снимка: СО на БНР
Новият творчески сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио ще бъде открит официално на 14 октомври от 19 часа в зала "България". В концерта под диригентството на Росен Гергов ще бъдат представени симфоничната поема "Тракия" от Добринка Табакова, Вторият клавирен концерт от Сергей Рахманинов и балета "Петрушка" от Игор Стравински. 

"Тракия" е творба, създадена от българката Добринка Табакова докато е още студентка в Гилдхол скул - Лондон. Сега партитурата има нова редакция и ще прозвучи за първи път в България. 


Дебют на наша сцена ще направи и солистът Юлиан Хеденборг - млад, харизматичен и вече много популярен с нестандартния си подход австрийски пианист.

Маестро Росен Гергов има шанса да състави първия си цялостен афиш за сезона, след като пое поста главен диригент на Радиооркестъра в началото на 2016 година. Той залага на големи имена сред солистите като виолончелиста Миша Майски и цигуларката Дора Шварцберг, на легенди като пианистката Милена Моллова и диригента Леополд Хагер, на интересни млади български композитори като Румен Бояджиев-син и Виктор Илиев, чиито произведения ще имат световни премиери през 2017 година. 

Какво още да очакваме през новия сезон от маестро Гергов и Радиооркестъра - чуйте в интервюто с диригента, излъчено в предаването "Алегро виваче".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14