Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тибетска медицина в България

БНР Новини
Снимка: Александра Алексиева

Едно от многото впечатления за българите на нашия гост – тибетския лекар д-р Сонам Дордже, е че те са емоционални хора, но с лоши хранителни навици. От осем години той посещава България регулярно, а от 6 месеца е открил постоянна практика в центъра на София. Споделя, че в тибетската култура и медицина базата за човешкото здраве и напредък са състраданието и любовта – нещо, което според доктора трудно откриваме в забързания 21 век дори и на Изток! Ако искате да научите повече как се съчетава тибетската култура и медицина в практиката на д-р Дордже и неговата ученичка в България Александра Тоник Алексиева, можете лесно да ни последвате с предаването „Мултикултурни диалози“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Румяна Динолова

Д-р Румяна Динолова: Психичното здраве на българите не се подобрява

Необходима е нулева толерантност към насилието. Психичното здраве на българите не се подобрява. Това сочи опитът на  д-р Румяна Динолова в отдел "Психично здраве" на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Тя е и национален координатор по проблемите на насилието в България. В  "За здравето" д-р Румяна Динолова коментира: "Всъщност..

обновено на 13.07.20 в 17:44

Еврика! Успешни българи: Мария Карабоева

В момента Мария Карабоева завършва трети курс в специалността молекулярна биология на СУ „Св. Климент Охридски“. Това което се набива на очи след първите няколко разменени думи, е разликата между крехката почти детска  външност и спокойната концентрация. Не е свикнала да говори с журналисти и се притеснява малко, но затова пък по детски е искрена..

публикувано на 13.07.20 в 16:35
Кирил Николов-Дизела

Крачката, която никога не е последна

Къде се случва един рекорд, преди да бъде осъществен физически – в сърцето, в ума, във волята за победа? На какво ни учат провалите и защо в книгата, посветена на живота му "Предпоследната крачка" – на неуспешното преминаване на Ком-Емине е отделено повече място отколкото на успешното? За тези неща разказва човекът "Главен герой" на "Нашият ден" Кирил..

публикувано на 13.07.20 в 12:20
Когато през 2000 година д-р Китов поставя временната конструкция, предназначена да пази безценните находки от идващата зима, едва ли някой е предполагал, че след 20 години, тези дъски още ще стоят.

Какво се случва с разкопките в Старосел 20 години по-късно

На 13 юли се отбелязват 20 години от началото на археологическите разкопки на тракийския култов комплекс край Старосел. През 2000 г. там проф. Георги Китов и екипът му откриха най-големия тракийски култов комплекс – Четиньовата могила.  Какво се случва с това мащабно откритие 20 години по-късно – разказва археологът и зам.-директор на НИМ проф. Иван..

публикувано на 13.07.20 в 09:43
Изцелението на бесноватия

Съвременните измерения на бесовете

Вгледаме ли се в своите постъпки, ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога сякаш някаква тъмна сила ни подтиква да вършим злини, дори без да ги осъзнаваме и окачествяваме като такива. Неслучайно св. ап. Павел отбелязва силата на злите духове, които ни въздействат: „Не доброто, което искам, правя, а злото, което не искам, него..

публикувано на 12.07.20 в 08:20