Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Верико Чумбуридзе спечели конкурса "Виенявски" 2016 в Полша

Верико Чумбуридзе

20-годишната туркиня от грузински произход Верико Чумбуридзе е безапелационният победител в XV международен конкурс за цигулари "Виенявски" в Познан, Полша. 

Журито с почетен председател Кшищоф Пендерецки и председател Максим Венгеров определи втората награда да си поделят Бомсори Ким от Южна Корея и Сейджи Окамото от Япония. Призове получиха още млади изпълнители от САЩ, Тайван, Полша и Япония.

Престижното състезание на името на Хенрик Виенявски е с най-дългогодишна история сред цигулковите конкурси в света. Първият победител през 1935 г. е Жинет Новьо. Сред носителите на първа награда през годините са още Давид Ойстрах, Ида Хендел и Игор Ойстрах.

Верико Чумбуридзе ще получи парична награда в размер на 30 000 евро и покани за концерти на престижни европейски сцени. Тя е възпитаничка на Държавната консевратория в Мерсин, Турция, а по-късно учи в класа на проф. Дора Шварцберг във Виена. В момента продължава обучението си при проф. Ана Чумаченко в Мюнхен. На 16-годишна възраст печели VII конкурс за млади музиканти "Чайковски" при пълно единодушие на журито и оттогава е център на внимание сред специалистите като изключителен талант с бляскаво бъдеще. 

Верико Чумбуридзе свири на цигулка Гуаданини от 1756 г., предоставена й през пролетта на 2016 г. от германски фонд.

На галаконцерта по награждаването на победителите в XV международен конкурс "Виенявски" на 23 октомври в Познан ще бъде показана за първи път цигулката, подарена на Хенрик Виенявски през 1846 г. като най-добър студент в Парижката консерватория. Тогава цигуларят е едва 11-годишен. Цигулката е подписана от Ган - кралски лютиер и е уникална с това, че на страничната й дъска има надпис със златни букви.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14