Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Вместо сбогом“ на Йосиф Цанков

Йосиф Цанков
Снимка: Съюз на българските композитори

Наричат го създател на съвременната българска естрадна музика. И дългите изречения трудно описват енциклопедичните личности като него. Или най-вече те. Понякога тишината е най-точната атмосфера, в която могат да прозвучат посланията към изпълнителите или младите хора, както се случва и в запис с гласа на Йосиф Цанков, съхранен в „Златния фонд“ на БНР от 1971 година. Броени седмици преди композиторът да напусне този свят.
Съвпадение на заглавията и присъствието на ориенталски мотив в песента „Керванът“ по музика на Йосиф Цанков и джаз пиесата Caravan, записана в същия период от оркестъра на Елингтън, създават един мит, който не се разсейва и до днес. Градските легенди твърдят, че през Втората световна война американските и английските войници, които водят боеве в Сахара, всяка сутрин искат да се събуждат с песен от българския композитор по Радио „Лондон“ – днес Би Би Си. Няма официално потвърждение от английската медия за този факт, но митът остава.
Малцина знаят, че Йосиф Цанков е сред основателите на Българското национално радио – Радио София, през 1936 година. Музикалните и детските предавания в радиото също са по идея и на композитора, който открива за ефира и детските радиопиеси талантливия актьор Константин Коцев.
Йосиф Цанков умира в съня си малко преди да навърши 60 – през 1971 година. На пианото му откриват недовършена партитура на песента „Вместо сбогом“ по текст на Захари Петров.
Чуйте разказа на композитора Стефан Диомов как последното недовършено произведение на Йосиф Цанков попада в ръцете му и как се ражда песента „Вместо сбогом“ в изпълнение на „Тоника СВ“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2021

1 август 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Увертюра към операта „Дон Жуан“, K.527. 3.07 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония кончертанте в Ми бемол мажор, K.364. Солисти: Стивън Коупс (цигулка) и Хиоби Сим (виола). 3.39 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония № 38 в Ре мажор, K.504, „Пражка“. Изпълнява..

публикувано на 30.07.21 в 08:15

Сатирата на Шостакович – „Райок“

„Райок“ е реплика на композитора на безумното ждановско Постановление за операта „Великата дружба“ от Мурадели от 1948 г. Постановлението дава нов тласък на развихрилата се с небивала мощ борба срещу формализма в съветската музика. Формализмът е, естествено, буржоазно, вражеско явление, което цели да съсипе съветския човек. Титаничната борба срещу..

публикувано на 29.07.21 в 08:05
Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов квартет

Посолството на Швейцария с концерт, подкрепящ младите музиканти

На 6 юли в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с подкрепата на Швейцарското посолство се състоя концерт, обвързан и с честванията по повод 100-годишнината на учебното заведение. „Много съм щастлива, че този концерт ще се състои, защото това е третият път, в който се опитваме да го организираме. Заради ситуацията с Covid ни се наложи да..

публикувано на 27.07.21 в 08:35
Васил Хаджигрудев като сайбър-пънк вожд

Васил Хаджигрудев в „Заедно след полунощ“

Поводът да поканим един от любимите ни контрабасисти от новата българска джаз вълна в последното издание на „Вавилонската фонотека“ (вторнишкото издание на „Заедно след полунощ“) преди едномесечната лятна ваканция, е минитурнето на триото ХАКО в София, Варна и Пловдив тази седмица (28-29-30 юли). ХАКО (България/Сърбия/Испания) е авангардна джаз..

публикувано на 26.07.21 в 17:24

Самобитният талант Патриция Копачинская

„Най-вълнуващият цигулар на нашето време“ е единодушното мнение на публиката след концерт на цигуларката Патриция Копачинская . Наричат я още „музикален екстремист“, заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог. „Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна..

публикувано на 25.07.21 в 07:35