Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Димитровден - традиции и обичаи

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски.

Свети Димитър е роден през III век в Солун. По това време баща му бил градоначалник и след неговата смърт император Максимиан Херкул провъзгласява Димитър да заеме поста му. Като управник на Солун Димитър свободно изповядвал християнството. Това не се понравило на император Галерий и за това го хвърлил в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го проболи с копие по време на молитва. Оттогава Християнската църква го провъзгласява за мъченик и светец на вярата, а жителите на Солун го обявяват за покровител на града.
Народният култ към Свети Димитър го представя като брат близнак на Свети Георги. Широко разпространена е поговорката „Св. Георги лято носи, а Св. Димитър - зима”.
Според вярванията празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и настъпва зимата. Светецът се счита за покровител на зимата и студа. Той язди червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. На 26 октомври се разпускат наетите ратаи и работници, ралата се прибират на сухо и хората се подготвят за идването на снега. За това на някои места празникът се нарича Разпус. От този ден започва и подготовка за така наречените „Миши празници”. Те продължават 3 дни и жените не трябва да хващат никаква домакинска работа, за да не разсърдят мишките, които могат да изядат всичко, изкарано през годината.
Като предвестник на зимата и студа Св. Димитър се свързва и със света на мъртвите. Затова, в дните около празника се прави една от най-големите Задушници, на която се раздават питки и жито за помен.
На Димитровден се правят много гадания. Първото е свързано с това кой пръв ще влезе в къщата. Обредът се нарича булезване или полазка. Прави се също и на Игнажден. Ако първите полазници са момчета, през годината ще се раждат много мъжки животни. Ако полазникът е добър и имотен човек, то годината ще бъде здрава, плодовита и благополучна. В старопланинските райони следят, ако вечерта на Димитровден месечината е пълна - пчелите ще се роят и кошерите ще са пълни с мед, а кошарите - с агънца.
От този ден започват сватбите и годежите. Момите извиват кръшни хора пред ергените и техните родители. На трапезата се слагат зеленчуци, варена царевица, тиква, пита с ябълки. Прави се курбан от овнешко месо или пилешка яхния - ако именникът е мъж се приготвя петел, ако е жена - с кокошка.
Димитровден е приет и като ден на строителя. Празнуват всички проектанти, архитекти, инженери и всички, които се занимават със строителство. Професионален празник е на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

На 26 октомври имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Димитрия, Деметра, Димо, Димка, Драгомир, Драган, Митко, Митра и производните им.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юбилеен концерт, посветен на 75-годишнината на Апостол Калоферов

Специализираното седмично-музикално предаване „Метроном“ ще ви върне към един паметен и много вълнуващ момент от вече изминалата 2019-а. На 29 септември в препълнената зала „България“ тържествено беше открит новият творчески сезон на Софийската филхармония. Концертът беше първият от цикъла „Цигуларите“ и бе посветен на 75-годишнината на видния български..

обновено на 04.06.20 в 16:07

„Риголето”, опера в 3 действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго „Кралят се забавлява” Премиера: 11 март 1851, Венеция, театър „Ла Фениче“ Действащи лица: • Риголето – шут на херцога, баритон • Джилда – дъщеря на Риголето, сопран • Херцога на Мантуа, тенор • Спарафучиле – наемен убиец, бас • Мадалена – сестра на Спарафучиле, контраалт • Джована – дойка на..

публикувано на 04.06.20 в 16:03

Малка нощна музика или кабаре с Ина Кънчева и Людмил Ангелов

Заглавието е от албума на двамата музиканти, споделящи страстта си към неочаквани открития. Огромен успех имаше дискът и спектакълът, посветен на творчеството на Полин Виардо, последван от танго серията. Записите излязоха през 2018 г., а на 15 юни във Военния клуб в София те представиха емоционален спектакъл наречен „Огледало – кабаре и други истории“...

публикувано на 03.06.20 в 08:55
Д-р Веселин Тенев, личен архив

Психично здраве и ангажирана електронна музика (II част)

Продължават срещите на „Аларма“ с д-р Веселин Тенев , легенда от даркуейв-квартета „Мъртви поети“ и от ефира на програма „Христо Ботев“ в близкото минало и лекар-психиатър на първа линия в Айова Сити (и композитор на електронна музика в свободното си време). Водещата Милена Воденичарова и редакторът Цветан Цветанов разговарят с него дистанционно за..

публикувано на 01.06.20 в 18:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2020

1 юни Изпълнения на Бароков оркестър „La Cetra“ – Базел. Диригент Морис Щегер. 3.00 часа – Франческо Мария-Верачини Увертюра №6 в сол минор „Дрезден“. 3.12 часа –Йохан Адолф Хасе (1699-1783), Флейтова кантата. Солист – Морис Щегер (рекордер). 3.22 часа –Антонин Дворжащ (1841-1904), Струнен квартет №12 във фа мажор, опус 96 „Американски“. Изпълнява..

публикувано на 01.06.20 в 12:02