Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-младият декан в Софийския университет – гост в „Нашият ден“

БНР Новини
Доцент Теодор Седларски
Снимка: личен архив

Най-младият декан в Софийския университет е 37-годишният доц. Теодор Седларски, който тази седмица навърши една година на този пост. Едновременно с него нашият гост е и академичен директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към университета. Участието му в „Нашият ден“ е своеобразна равносметка за случващото се във факултета през този период и анонс за предстоящите новости.
Доцент Теодор Седларски можем спокойно да определим като „туктамовец“ не само защото участва активно в изложенията и инициативите на сдружението „Тук-там“, а и защото самият той започва обучението си в Икономическия университет във Виена, но след втори курс се връща в България, завършва образованието си в Стопанския университет на Софийския университет и ето каква успешна кариера успява да направи в нашата Алма Матер!
В студиото разговаряхме за интереса към различните специалности и департаменти в Софийския университет, за променения начин на прием на студенти в Стопанския факултет факултет, за възможността, учейки в него да си „тук“ и „там“ (тоест в България и в чужбина) едновременно; за новия специализиран курс по американско авторско право CopyrightX: ILAG 2017, който стартира на 25 януари 2017 година и се реализира под егидата на престижния американски университет Харвард; за курсовете по предприемачество, които организира неговият факултет съвместно с фондация „Джуниър Ачийвмънт“ на територията на София Тех Парк.
В студиото на „Нашият ден“ Теодор Седларски сподели и една новина: Стопанският факултет разработва проект за изграждането на център по предприемачество или стартъп център. Вече има заделено помещение за него в кампуса на факултета, текат разговори с представители на бизнеса, с фонда за рискови инвестиции Eleven, както и с други големи фондове за стартиране на бизнес. Стартът на инициативата предстои! Да пожелаем успех на младите предприемачи от Софийския университет!
Повече за нашия гост и за представените инициативи можете да чуете в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Каква лекарствена политика планира МЗ?

На четвъртия месец от действието на забраната за изнасяне на инсулин здравното министерство я удължи с още един месец с мотив, че е работеща мярка и че към момента няма недостиг на инсулин у нас. Последваха нови сигнали за липса на инсулин в аптечната мрежа . Според зам.-министъра на здравеопазването виновни за недостига на медикамента са търговците на..

публикувано на 28.02.24 в 15:32
Снимката е илюстративна

Идентичност и народопсихология: Какво ни прави българи?

В края на февруари преди 125 години излиза прословутата статия на Константин Иречек, в която той споделя свои наблюдения върху политическия живот в България и върху характерни тогава черти на българите.  Днес психологът и университетски преподавател д-р Ясен Димитров , автор на книгата "Какво ни прави българи: разкриване маркерите на българската..

публикувано на 28.02.24 в 14:04
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Украйна - две години след началото на войната

Доротея Николова от Радио Варна беше гост в рубриката "Темите на деня" на предаването “Нашият ден“. Тя е автор на подкаст за войната в Украйна по линията "Евранет плюс". По нейните думи новините за Украйна отразяват началото на пълномащабна война на 24 февруари, но реално тази конфликт е съществувал осем години преди това. "През последните..

обновено на 28.02.24 в 11:32

Време на комуникационна революция: Имаме ли сходна реалност?

Вече няма всички. В дигиталната реалност, която обхваща все по-голяма част от живота на всеки човек, усещането за общност, съществуването на общовалидни факти и пресичането на гледни точки става все по-недостижима цел. Гост в "Нашият ден" е Мария Милушева - творчески директор на рекламна агенция - за да отговори на въпроса: "Имаме ли сходна реалност?"..

публикувано на 28.02.24 в 09:37