Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Най-младият декан в Софийския университет – гост в „Нашият ден“

БНР Новини
Доцент Теодор Седларски
Снимка: личен архив

Най-младият декан в Софийския университет е 37-годишният доц. Теодор Седларски, който тази седмица навърши една година на този пост. Едновременно с него нашият гост е и академичен директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към университета. Участието му в „Нашият ден“ е своеобразна равносметка за случващото се във факултета през този период и анонс за предстоящите новости.
Доцент Теодор Седларски можем спокойно да определим като „туктамовец“ не само защото участва активно в изложенията и инициативите на сдружението „Тук-там“, а и защото самият той започва обучението си в Икономическия университет във Виена, но след втори курс се връща в България, завършва образованието си в Стопанския университет на Софийския университет и ето каква успешна кариера успява да направи в нашата Алма Матер!
В студиото разговаряхме за интереса към различните специалности и департаменти в Софийския университет, за променения начин на прием на студенти в Стопанския факултет факултет, за възможността, учейки в него да си „тук“ и „там“ (тоест в България и в чужбина) едновременно; за новия специализиран курс по американско авторско право CopyrightX: ILAG 2017, който стартира на 25 януари 2017 година и се реализира под егидата на престижния американски университет Харвард; за курсовете по предприемачество, които организира неговият факултет съвместно с фондация „Джуниър Ачийвмънт“ на територията на София Тех Парк.
В студиото на „Нашият ден“ Теодор Седларски сподели и една новина: Стопанският факултет разработва проект за изграждането на център по предприемачество или стартъп център. Вече има заделено помещение за него в кампуса на факултета, текат разговори с представители на бизнеса, с фонда за рискови инвестиции Eleven, както и с други големи фондове за стартиране на бизнес. Стартът на инициативата предстои! Да пожелаем успех на младите предприемачи от Софийския университет!
Повече за нашия гост и за представените инициативи можете да чуете в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е с илюстративна цел

Боряна Петрова, пенсионер: Не гласувам, не вярвам, че има добри!

Боряна Петрова е един от сънародниците ни, които вчера не отидоха до изборните урни. При обработени 99,03% протоколи 7 формации влизат в парламента. ГЕРБ е начело, ИТН остава под чертата “Пенсионерка съм на 70 г. Седя вкъщи, с минимална песия съм. Плащаме сметки и лекарства и това, което остане е за други неща. Опитваме се да..

публикувано на 03.10.22 в 08:44

Христовият морал

Думите на Христос "Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях" са първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "Дай, за да получиш", но така постъпват и..

публикувано на 02.10.22 в 09:10

"Тechniverse: Завръщане в бъдещето" в неделя в София

Форумът Techniverse предлага футуристичен свят пълен с технологии, изкуство, автомобили и изкуствен интелект. Невронни мрежи рисуват картини по зададен текст, снимаме триизмерно видео, работим по сензори на автомобили, програмираме на Arduino роботи, интегрираме IoT поток от данни с облачни услуги, обработваме снимки, потапяме се в..

публикувано на 01.10.22 в 17:15

Кои са най-честите нарушения в сектор "Здравеопазване"

Правата и привилегиите в здравеопазването винаги са повод за разговор, защото системата е твърде консервативна и промените са бавни – това е акцентът в разговора с д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право. В Световния ден за безопасност на пациентите в програмната линия "За здравето" се коментират най-честите нарушения в сектор "Здравеопазване",..

публикувано на 01.10.22 в 08:30

Знание и съвремие

Поредното издание на предаването „Гласът на времеto“ темата е „Знание“. В дискусия заедно с водещия Радослав Чичев участие вземат имунологът д-р Никола Кереков, който е и част от екипа на платформата „Рацио“ и философът доцент Марина Бакалова – която ръководи секция „Знание и реалност“ към БАН. В студиото е и редакторът на предаването Александър..

публикувано на 30.09.22 в 18:05