Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Автори, хитове: Арканджело Корели, Тори Еймъс

Вторник, 15 ноември, от 23.00 часа

БНР Новини
Арканджело Корели и Тори Еймъс

В центъра на нашето внимание са италианският бароков майстор Арканджело Корели и съвременната американска певица, пианистка Тори Еймъс, написала повечето от песните, които сама изпълнява.

Всеки композитор има своите хитове – гавотът от соната №11, опус 5 на Корели е един от тях. Още със създаването и отпечатването му в Рим през 1700 година, свитъкът с 12 сонати за цигулка и басо континуо става популярен из цяла Европа. Добре е да припомним, че музикалната история отрежда бащинството на концерта за оркестър, т. нар. "Кончерто гросо", именно на Арканджело Корели.   

Музикално-артистичният маниер на Арканджело Корели и Тори Еймъс ни подсеща за две други дами: Кейт Буш и Джони Мичъл. Очевидно е влиянието върху нея, дошло от тези екзотични цветя в градината на рока. „Мистър Зебра“, Cornflake Girl, „Зима“ са сред песните – хитове, които Тори Еймъс обича да представя в концертите си по света,  но и публиката желае да ги чуе. Така се случи и при изявата на чародейната изпълнителка в България, през 2015 година в НДК; присъстват и в пространството между рока и барока.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хосе Кура

„Манон Леско“ – в памет на Камен Чанев

Съвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през 2020 г. ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше любим изпълнител, аплодиран от публиката във всички театри у нас. Световните му успехи бяха на най-големите сцени. Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той представи някои от..

публикувано на 14.04.21 в 12:33

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2021

16 април 3.00 часа – Ейми Бийч (1867-1944), Три Шекспирови песни. 3.08 часа – Надя Буланже (1887-1979), Четири песни. 3.19 часа – Лили Буланже (1893-1918), Четири песни из „Поляни в небесата“. Изпълнява Рожер Падулйес (тенор), Робер Фернандес Агире (пиано). 3.28 часа – Ейми Бийч (1867-1944), Пет песни. Изпълняват Рожер Падулйес (тенор), Марта Кардона..

публикувано на 14.04.21 в 08:05
Проф. Йосиф Радионов

Йосиф Радионов – магьосникът на четирите струни

Самороден талант, в съчетание с изискан вкус и космополитност, заедно със съзнанието за принадлежност към българската национална традиция – това са само част от характерните черти на личността и творческия стил на един от най-обичаните активно концертиращи български артисти-инструменталисти – цигуларят и педагогът Йосиф Радионов, който на 3 април тази..

публикувано на 13.04.21 в 07:55

„Music of The Night“ на сцената на Бургаската опера

След възобновяването на сценичната дейност на културните институти в страната през месец юни миналата година, програмната стратегия на Бургаската опера постави като акцент камерния жанр. Проектите внесоха нов нюанс в общуването с публиката и са изключително успешни в мисията си да популяризират български и световни образци на песенния жанр. Освен..

публикувано на 12.04.21 в 12:05

Спомен за Бойка Косева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ (10 април от 20 часа) ще може да слушате фрагменти от „Набуко“, „Бал с маски“, „Трубадур“, „Дон Карлос“ и „Хованщина“ с участието на голямото мецосопрано Бойка Косева. Не пропускайте и изпълненията ѝ на тринайсет песни от Фредерик Шопен заедно с Недялка Чернаева и откъс от интервю с певицата запазено в..

публикувано на 10.04.21 в 09:00