Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин награди сръбския режисьор Емир Костурица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Емир Костурица бе награден с орден за приятелство за приноса му в засилването на приятелството между народите, както и за популяризацията на руския език и култура в чужбина.

Известният режисьор и общественик заяви по време на награждаването си в Кремъл, че руският президент Владимир Путин внася равнопоставеност в световната политика със своите действия. Костурица е един от най-популярните общественици в Сърбия, който през последните 15 години винаги се е изказвал явно в подкрепа на политиката на Русия на Балканите и подкрепата на Москва против отделянето на Косово от Сърбия в този период. В словото си Костурица каза, че при първата му среща с президента Путин той не е знаел руски език, при втората му съвсем, а ето днес вече говори този език. Ексцентричният Костурица благодари на руския президент за това че финансово подпомага създадения от него Дървенград, които се е превърнал в естествен декор за неговите филми и място за провеждане на ежегоден международен кинофестивал. След церемонията в Кремъл той обяви, че иска да снима филм в Русия.

Посещението на Костурица в Москва съвпадна със скандала около филма „Матилда“, свързан с последния руски император Николай II, в които се разказва за неговата връзка с известна руска балерина от този период. Това стана повод известният депутат и бивш прокурор на Крим Наталия Поклонска да поиска проверка на филма заради накърняването на религиозните чувства на руснаците. Това предизвика негодувание и повдигна въпроса дали в Русия има цензура в изкуството. 

Костурица коментира, че в културата не трябва да има забрани и цензура:

Съществува два вида цензура. Това, за което говорите, е държавна цензура, но има и друг вид цензура, която елиминира филмите по един перфиден начин. Не трябва културата да се забранява, но мисля че представителите на Запада отидоха по-далеч, когато един филм може да пропадне още преди да е излязъл на екран. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14