Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклон пред големия пианист и педагог проф. Константин Ганев

| обновено на 06.11.16 в 18:26
Джулия и Константин Ганеви

На 4 ноември 2016 г., на 91-годишна възраст почина проф. Константин Ганев - една от важните фигури в развитието на българската клавирна школа през втората половина на ХХ век.

Поклонението ще бъде на 7 ноември, понеделник, от 12 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Проф. д-р Константин Ганев е възпитаник на Московската консерватория и на легендарния педагог Хенрих Нейгауз. През 1962 г. започва историята на успешното, международно признато клавирно дуо Джулия и Константин Ганеви, спечелило много значими награди и вдъхновило написването на над 50 нови музикални произведения. Проф. Ганев, като забележителен ерудит и интелектуалец, пише множество статии и рецензии, събрани в книгата „По следите на музикалните впечатления”.

Едно от най-важните постижения на Джулия и Константин Ганеви е пианистичният клас в Музикалната академия в София, където те преподават съвместно. Техни ученици са носители на над 70 международни награди. Сред тях са Александър Хинчев, Стела Димитрова-Майсторова, Димо Димов, Марина Капацинская, Боян Воденичаров, Емма Тахмизян, Павлина Доковска, Даниела Андонова, Борислава Танева, Томислав Байнов, Йовчо Крушев, Аглика Генова, Любен Димитров и други. От началото на 90-те години Джулия и Константин Ганеви са професори по пиано в Академията “Мусашино” в Токио, Япония.

По повод неговата 90-годишнина, през 2015 г. именитият български музикант получи наградата „Златен век” - печат на Симеон Велики от Министерството на културата.

Дълбок поклон пред голямата личност на нашия скъп учител проф. Константин Ганев. На него и на Джулия дължим това, което сме. От съвсем ранни детски години имахме огромното щастие и късмет да бъдем обучавани и възпитани в една клавирна и артистична школа от най-голяма висота - школата на Нейгауз, която нашите учители предадоха към нас без да спестяват нищо или да опитат да преобразят по свой начин, а именно в чистия й и непреходен вид, споделиха за предаването "Алегро виваче" Аглика Генова и Любен Димитров.

Проф. д-р Борислава Танева отбеляза:

Трудно ми е да отделя в съзнанието си личността на Константин Ганев от тази на Джулия... Този уникален творчески тандем успя да създаде и наложи своя школа в клавирната педагогика на България в последните десетилетия. Неопровержимо доказателство за това са професионалните успехи на техните възпитаници, пръснати из цял свят. Да, материалните тела и на двамата вече не са сред нас, но докато ние, техните ученици, пазим в душите си не само спомена за тях, но и съхраняваме и разпространяваме огънчето, което те запалиха в сърцата ни по отношение на високите естетически критерии, непримиримостта към звуковия "брак" - те ще бъдат духом тук и с нас.
Не мога да не спомена и още нещо уникално, което те създадоха - чувството за общност в огромния си клас. И не на последно място - те откриваха и запазваха лицето и индивидуалността на всеки от нас, изваждайки от него най-доброто, на което е способен.
Светъл да е пътят ви, Учители!
Благодарим за всичко!






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14