Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокфлейтистът Ерик Босграаф с нов албум

Ерик Босграаф
Снимка: Marco Borggreve

Нов компактдиск на световния музикален пазар попадна в колекцията на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Той пристигна от Холандия като подарък от блокфлейтиста Ерик Босграаф.

Зашеметяващо – така може да се определи с една дума невероятното присъствие на Босграаф както на сцена в концертни изпълнения, така и в различните му албуми, които вече са доста на брой. Това е един от най-виртуозните и задълбочени изпълнители на всякакви видове блокфлейти – при гостуванията си в България на фестивала "Изкуството на барока" го е доказвал не веднъж.

Георг Филип Телеман не за първи път попада в полезрението му на изследовател и интерпретатор – има предишен успешен компактдиск с чембалиста Франческо Корти със Сонатите за блокфлейта на композитора, а сега наред е интеграл със сюитите и концертите му. Телеман съчетава елементи от френския и италианския стил в тези свои произведения, а някои от частите са истински фойерверки, блестящо поднесени от Ерик Босграаф. Тук трябва да добавим и добри думи за ансамбъла му "Кордевенто", в който от години свирят и българи: цигуларите Зефира Вълова и Иван Илиев, виолончелистката Линда Манчева, Явор Генов на барокова китара и китароне. "Кордевенто" следва динамичното и ярко отчетливо като артикулация свирене на Ерик Босграаф. Звукът, макар и в този камерен състав, е обемен и топъл, а обяснението е просто – записът е направен в църква в Холандия.

Чуйте в звуковия файл фрагменти от албума с музика на Телеман на Ерик Босграаф и "Кордевенто". Те са от Сюита в Ми-бемол мажор за пасторална флейта, струнни и басо континуо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14