Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

БНР Новини
Снимка: ebu.ch

Специалният Коледен ден на Еврорадио е една от най-популярните музикални оферти на Европейския съюз за радио и телевизия от първото му провеждане през 1995. В тези 21 години традицията е неизменна – в последната неделя преди светлия християнски празник около дузина (12, 13 или 14) страни-членки на организацията предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е огромен – от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни хорови творби. Ключов момент в Специалния ден е това, че концертите се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студия на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, понякога дори пеят заедно с изпълнителите. Тази година участват 13 радиостанции, а концертите ще се излъчват в повече от 20 страни: Австрия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Канада, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Унгария, Финландия, Холандия, Чехия, Швеция. Почти всяка година БНР участва в Коледния ден, а програма „Христо Ботев“ на БНР винаги излъчва голяма част от концертите.

Тази година ще се включим в 14.00 часа с предаване от Будапеща, в което ще слушаме Смесения хор на Унгарското радио с диригент Петер Ердей. В програмата – музика от Арво Пярт, Макс Регер, Ханс фон Кьослер, Золтан Кодай, Хавиер Бусто.

Следва Хелзинки – финландският концерт винаги започва точно в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще пее младежкият хор Vox Aurea, дирижиран от Санна Салминен. Съставът е носител на наградата „Младежки хор на годината“ за 2016 на Финландското национално радио.

В 16.00 ще включим директно Мюнхен, където съставите на Баварското радио – смесеният хор и СО, дирижирани от англичанина Хауард Арман ще изпълнят традиционни и популярни коледни песни.

Следващото ни включване е в 19.00, за да излъчим заедно с 18 страни-членки на Еврорадио концерта на Детския хор на БНР с диригент Венеция Караманова – нашия принос към Коледния ден.

В 20.00 започва коледният концерт от Чехия, където в романтичен средновековен замък ще свири ансамбъл Barocco sempre giovane.

В 21.00 започва концертът от Швеция с участието на вокален ансамбъл Svanholm Singers, дирижиран от София Сьодерберг.

Коледният ден ще завърши след полунощ с концерт от Утрехт, в който Амстердамският Бароков хор и оркестър, дирижирани от знаменития Тон Коопман ще изпълнят коледни кантати на Йохан Себастиан Бах. Записът ще бъде предложен на слушателите на програма „Христо Ботев“ навръх Коледа – в музикалната вечер на 25 декември от 22.00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34