Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледни подаръци от и за Детския радиохор

| обновено на 28.12.16 в 21:25
Венеция Караманова с новата придобивка за архива на Детския радиохор
Снимка: И. Гъделева

На 28 декември в зала 6 на НДК Детския радиохор с диригент Венеция Караманова ще поднесе на публиката традиционния си коледен поздрав с музика.

Един благороден и красив жест свърза екипа на предаването "Алегро виваче" с пианиста Томислав Вичев, който, освен музикант и публицист,  е изключително всеотдаен меломан и колекционер на записи. Той донесе от поредното си пътуване в далечен Китай една плоча, при това не каква да е, а албум на Детския радиохор, издаден за японския музикален пазар най-вероятно още след първите му турнета в края на 60-те години на миналия век. Албумът съдържа репертоар от Хайдн, Шуберт и Дебюси до песни на Добри Христов и Александър Йосифов. Включени са и две японски песни. Дирижира младият тогава Христо Недялков, а на пианото е Стоянка Славова.


Макар че Детският радиохор има стриктно събиран и пазен архив, тази плоча е непозната на настоящия му диригент Венеция Караманова, която прие с вълнение дарението на Томислав Вичев и обеща да запознае с него сегашните членове на състава. Възможно е жестът на музиканта да стане повод в репетиционната зала на хора в административната сграда на БНР да се появи нов раздел във витрината с реликви - наред с афишите от концерти и многобройните награди да бъдат добавени и плочи.

Чуйте в първия звуков файл разказа на Томислав Вичев как се е сдобил с реликвата, а във втория звуков файл е интервюто с Венеция Караманова, в което тя говори за традициите, които превръщат Детския радиохор в едно голямо семейство, за турнето в Белгия и предстоящия традиционен коледен концерт на състава на 28 декември в зала 6 на НДК. Чуйте!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14