Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пафос и Орхус - Европейски столици на културата 2017

Живописният скандинавски стил и южняшкият колорит се превръщат в пресечни точки на културния обмен

Снимка: http://www.holidayincyprus.eu

Орхус в Дания и Пафос в Кипър са Европейски столици на културата през 2017 година. В специално съобщение от Европейската комисия посочват, че този специален статут допринася за укрепването на местните, европейските и международните партньорства, а броят на туристите, посетили за поне една нощ град, носител на званието, нараства средно с 12% в сравнение с предходната година.

По-близкият географски до нас Пафос е първият град в Кипър, който ще носи званието Европейска столица на културата. Тъй като разположението му е недалеч от Близкия Изток и Африка, проявите ще преминат под мотото „Свързани континенти, мост между културите”. При откриването на програмата с музика и танц ще бъде пресътворен митът за Пигмалион и Галатея.

Един от най-красивите крайбрежни градове в Кипър е и едно от най-посещаваните места от любителите на културния туризъм на остров Кипър. Пафос е под защитата на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Според исторически факти, той е бил столица на острова по времето на владетеля Александър Македонски. До Пафос можете да стигнете с кораб или със самолет. Топлите месеци там са от март до ноември, като най-ниските са средно около 15°C.

http://www.visitaarhus.comОхрус е вторият по големина град в Дания, в който живеят най-много млади хора. Градът е основан през 770 година от викингите. В средата на десети век градът вече е представлявал голямо населено място, в което се е намирала резиденцията на епископа. Икономическото развитие на града на няколко пъти е било блокирано от войни, които Дания е водела със съседски държави. Днес Орхус е второто по големина датско пристанище. Известен е със септемврийския си фестивал, по време на който се поставят театрални постановки и се изнасят големи концерти.

По малките улички на Стария град можете да се разминете със старовремски карети, в които са впрегнати расови коне. Има запазени автентични мелници, в които брашното се добива по старинна технология. Старият град е отворен през цялата година с изключение на Коледа и Нова година.

В Орхус се намира най-големият сладководен акваруим в Северна Европа,  музей на викингите и традиционният за северните страни музей на на открито, създаден преди повече от век и пресъздаващ близо 100 исторически сгради от всички краища на Дания. Голяма част от музея е изградена така, че да наподобява селище от времето на Андерсен. 

Докато е една от европейските столици на културата, датският град ще бъде домакин на изложба, разпръсната из целия град и по бреговата линия.

Още детайли за културното събитие чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14