Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Не си по-голям от хляба!

БНР Новини
Снимка: БГНЕС




• А ако обобщим, никой не е по-голям от хляба, макар че мнозина, които са си осигурили доволно и сиренцето, се вземат за великани. Но да не се занимаваме с тях. Думата ни е за тези великолепни изрази, част от устното творчество на народа ни, в които чрез имената на хранителни продукти и ястия се характеризират човешки качества и поведение, социален статус, здраве, възраст и т.н. Много от тях вече не се използват активно, но други продължават да битуват в речта ни, напомняйки за времената, когато хлябът е бил основната храна на трапезата. И днес свиваме сармите на някого, трием му сол на главата или пък се караме за паница леща, сърбаме нечия попара, забъркваме каши, бъркаме в кацата с меда, вземаме си хляба в ръцете, търсим на баницата мекото. За това разговаряме с доц. Даниела Константинова.

• Езикови справки по радиото: бъдещо/бъдеще, настоящо/настояще.
Най-оригиналните пожелания за новата година, които получихте или отправихте.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо "изгаряме от срам" и други любопитни въпроси

Темата в това издание на "Време за наука" е една от най-дискомфортните човешки емоции – срамът. Сигурно няма на този свят човек, който поне веднъж да не се е червил, да не е изгарял от срам, а ако има такъв човек, вероятно е социопат. Знаем за какво служи страхът, за какво ни предупреждава болката.  За какво ни е срамът се питаме във..

публикувано на 11.03.25 в 11:31

Проблеми в професионалното образование

Не от вчера бизнесът у нас алармира, че изпитва недостиг от квалифицирани кадри. В края на миналата година Министерството на образованието и науката предложи 61.32% професионални паралелки в план-приема за гимназии за учебната 2025/2026 г. – най-високият досега процент. Дали това е достатъчно като мярка да повиши интереса на младите хора към..

публикувано на 11.03.25 в 08:20
Инж. Емил Митев

Еврика! Успешни българи: инж. Емил Митев

"Най-важното през целия ми живот е било, че никога не съм спирал да търся нови решения и да уча. Най-важното е да не спираш да упражняваш знанията, които имаш, да търсиш начин да ги надградиш, за да правиш нещата по-лесни, по-прости и по-сигурни. Така растеш!" – това е изводът, който инж. Емил Митев прави на този етап от живота си. Той е носител..

публикувано на 10.03.25 в 17:05

Главен асистент от УНСС пее български песни на индийска сватба

Главен асистент Силвия Георгиева от Университета за национално и световно стопанство, катедра Предприемачество, неотдавна беше в любимия ми щат Гуджарат, за да преподава в тамошния университет. Тъй като не съм ходила в Ахмедабад след ковид пандемията, нямам търпение да я разпитам за този най-голям град в щата, който е и на седмо място в огромна..

публикувано на 10.03.25 в 16:40

Биологическият факултет предлага бъдеще за младите

Само три години след създаването на Софийския университет са сформирани катедрите по ботаника (1891) и зоология (1897). За десет години броят на катедрите се удвоява и те осъществяват обучение на студенти в рамките на Физико-математическия факултет, в специалността Естествена история. През 1944 г. специалността се разделя на две – Биология и..

публикувано на 10.03.25 в 11:15