Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарантирани ли са правата и сигурността на бъдещите майка в България

Снимка: БГНЕС
Това е темата, която днес в рубриката „Очи в очи с д-р Петрова“ коментира народният представител д-р Султанка Петрова.
Много бременни жени, които страдат от тромбофилия не могат да се снабдят с лекарството, което им помага. То се предлага само в болничните заведения в България. Нуждаещите се могат да се снабдят с него от държави като Гърция, Сърбия или Турция. А лекарството трябва да пият по време на цялата бременност. Това каза д-р Петрова в предаването днес. Тя е направила запитване до Министерство на здравеопазването. Оказва се, че при вноса тези лекарства не стигат до търговската мрежа.
Според д-р Петрова Изпълнителната агенция по лекарства задължително трябва да осъществява строг контрол върху вноса на лекарства и тяхното предлагане в търговската мрежа, за да бъдат защитени правата на бременните жени и за да се раждат здрави деца в България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава. Заедно с местните общности те ще търсят съзидателни форми на туризъм В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37

"Академия за младежко участие", или какво е важно в политиката

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, съвместно с Национален младежки форум, обсъждаме какви са резултатите от двугодишния проект "Академия за младежко участие". Проектът "Академия за младежко участие", финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, завърши с кръгла..

обновено на 29.07.24 в 10:14
Стефания Колева

Рожден ден с ретроспекция: Стефания Колева за личното и професионалното израстване

Днес, на 29 юли, честитим рождения ден на талантливата актриса Стефания Колева. За нея този период е изпълнен с летни турнета и нови професионални предизвикателства. Заедно с актьора Деян Ангелов, тя участва в множество представления на открито в големите градове на страната, а през август и септември ще я видим и на сцената на "Маймунарника" в..

обновено на 29.07.24 в 09:00

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15