Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е истинското вино?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тези дни са колебливи. Нетърпеливите иновационалисти празнуват Трифон Зарезан на първи . Традиционалистите на четиринайсти. Отдадените не пропускат ден между двете дати. Ултрасите цяла година.
По това време  празнуват и онези, които правят виното. Официално 204 изби. Много от тях създавани с европари. За международност наричани, според предпочитанията на  собствениците им, с разни международни имена. Много от притежателите им са знакови фигури от прехода и посткомунистическото икономическо и политическо пространство.
По празници по стара браншова традиция се появяват отчети.
Според тях миналата година за Евросъюза сме изнесли около 25 млн. литра вино по  около лев и петдесет .  Литърът, не бутилката. Тя е поне наполовина. Приемаме, че е с прилично качество. Винарите твърдят, че да пиеш истинско вино трябва да платиш поне 6 лв. На шише. Другото е поредна отмивка. Не коментирам. Хартията, формулярите за евросубсидии.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мрежи за фронта и вино за мира: Българските общности в Одеска област

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" продължаваме с разказите на хората от Украйна в третата година от войната. Доротея Николова от Радио Варна разказва за плетенето на маскировъчни мрежи и богатите села в Одеска област. В Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и..

обновено на 07.08.24 в 11:20

София и бъдещето на Боянското блато: Път към екологичен парк

Боянското блато продължава да пази много от своите уникални характеристики, въпреки че през годините е било подложено на множество предизвикателства. Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато", разказва за тези предизвикателства и ангажимента на институциите към територията. През 2022 година, територията на Боянското..

обновено на 07.08.24 в 10:10

Парадоксът на модерния фитнес, или къде грешим?

Живеем във време, в което почти всички носим на китките си часовници, които измерват крачките ни, сърдечния ритъм, мускулните съкращения и улавят и най-дребната физическа активност. Посещаваме гимнастически и фитнес салони, тренираме с треньори, съветваме се с признати и непризнати от науката експерти. В същото време се задъхваме от относително..

публикувано на 06.08.24 в 12:52

Уелнес индустрията под микроскоп: Какво наистина укрепва имунитета ни?

На днешния 6 август говорим за митовете около имуностимулантите в ефира на предаването "Време за наука". Има ли начини чрез различни хранителни добавки да засилим имунитета си, или е най-добре да не пречим на тялото си да ни пази от самите нас? Кои от носещите стълбове на могъщата уелнес индустрия лежат върху научни основи и кои върху митове и..

обновено на 06.08.24 в 12:22
Палми Ранчев

Парижката олимпиада през погледа на Палми Ранчев: Изкуство, политика и спорт

В ефира на "Нашият ден" Палми Ранчев, български поет, белетрист, сценарист, състезател и треньор по бокс, коментира олимпиадата в Париж. Той сподели, че може би от дете следи олимпиадите и смята, че тази в Париж е невероятна. Според него, всяка следваща олимпиада показва човека и хората в по-добра светлина . Откриването бе свързано с..

публикувано на 06.08.24 в 11:41