Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия „Стубел“ и изложба на трима автори

БНР Новини
Слав Недев, Александър Вълчев и Иво Бистрички (отляво надясно)
Снимка: Антонио Георгиев - Хаджихристов

Галерия „Стубел“ този път е заложила, в първата си за тази година изложба, на трима съвременни художници. Това са Александър Вълчев, Слав Недев и Иво Бистрички. В картините и на тримата художници ще видите своеобразен разрез, „дисекция“ на формата, върху която работят, дали това е обект, урбанистичен пейзаж или тяло. Те са горе-долу от едно поколение, всеки от тях се е утвърждавал през годините като интересен, мислещ и ползващ натрупания си опит в пластичната култура, артист. Сега в галерия „Стубел“ Александър Вълчев открива красотата в семплите неща. Иво Бистрички ни представя спомени, носталгия, парчета щастие в заглавието на колекцията си „Метафизика на тялото“. Слав Недев показва серия пост-урбанистични визии в надпревара с времето. Макар да е съставена от творби на трима художници със силно присъствие на художествената сцена, експозицията има вътрешен диалог, тя се е превърнала в едно въздействащо цяло.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на номинираните художници за наградата "База"

Номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство "База" представят своите творби в изложба. В конкурса участват художници до 35 години. Жури с двугодишен мандат (Ализа Еделман, Васил Владимиров, Димитър Божков, Калина Цонева и Мария Налбантова) номинира Александър Лазарков, Диана Бункин, Кристина Ненова, Невелин Иванов, rawlab и..

публикувано на 24.07.24 в 18:05

"Модернистите на XX век" в Бургас

Галерия "Vivacom Art Hall Оборище 5" представя изложбата "Модернистите на XX век" в Бургас. Колекцията съдържа графични творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро. Посетителите ще могат да видят някои от литографиите от серията "Балетните танцьори" от Пабло Пикасо . Ще бъдат изложени експонати и от серията Carnet de la Californie..

публикувано на 24.07.24 в 16:46

Мемоарите на Ървин Ялом

" Моят път към себе си "  е озаглавил своите мемоари д-р Ървин Ялом, професор към Станфордския университет, световнопризнат учен, уважаван психотерапевт и известен автор. Дете на руски евреи имигранти, Ървин Ялом израства в беден квартал на Вашингтон. Решен да се измъкне от ограничаващата го среда, той насочва цялата си енергия в мечтата си да стане..

публикувано на 24.07.24 в 14:38
Разкопки на обект

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов , научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 24.07.24 в 09:19

Младият режисьор Стефани Христова гостува в "Домът на музите

Срещаме ви с младия режисьор Стефани Христова.Тя завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Режисура за драматичен театър" в класа на проф. Пламен Марков през 2022 г. В момента завършва и магистратура по "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Дипломното ѝ представление по пиесата "Грозният" от..

публикувано на 24.07.24 в 08:50