Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това е положението!

Снимка: БГНЕС
Много се говореше, напоследък тази тема я позабравихме, но много се говореше за Европа на две скорости. Сега пък се появи темата, нека да го кажем така – Европа на две софри.
Имам предвид това, че унгарската агенция за безопасност на храните неотдавна е установила разлика в качеството на хранителни продукти от една и съща марка, продавани от международни вериги в Унгария и в Австрия. Досещате се, че това, което се продава на маджарите е по-калпаво от това, което се продава на австрийците. Примерно течният шоколад в унгарския магазин не е толкова сладък, колкото в австрийския и други такива.
Словаците – и те са забелязали разлики. Една и съща стока от една и съща марка, обаче в Словакия вкусът и качеството й – едни, а в Германия – други!
Още през 2011 година словаците направиха анализ и  установиха, че има разлика между Изтока и Запада в качеството на кафето, шоколада, безалкохолните напитки и в ред други стоки. В този анализ тогава бе включена и България. Тоест и при нас, кафето, шоколада и така нататък не са точно такива, каквито трябва да бъдат.
По повод на този анализ тогава от Европейската комисия заявиха, че няма място за обвинения, тъй като мултинационалните компании са свободни да адаптират продукция за различните пазари. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как "Дивата София" ни учи да забелязваме природата в града

Д-р Атанас Грозданов от Биологическия факултет на Софийския университет сподели в ефира на "Нашият ден" вдъхновяващи мисли за градското биоразнообразие и инициативата "Дивата София". Основната цел на този проект е да разкрие на широката публика богатството на дивата природа, която съществува дори в рамките на големия град. Според д-р Грозданов много..

обновено на 03.12.24 в 13:14

Как общините могат да създават енергийни общности: ново обучение

В предаването "Време за наука" Христо Панчев, координатор на инициативата за "зелено възстановяване" в "Грийнпийс" за Централна и Източна Европа, разказва за новия проект на организацията – специализирания курс "Енергийно еспресо". "Енергийно еспресо" е безплатен онлайн курс, насочен към общински специалисти, ангажирани в сферата на градското..

обновено на 03.12.24 в 12:33

Жени и деца бежанци – пътят към успешната интеграция

В рамките на рубриката "Темата на деня" в ефира на "Нашият ден" се проведе задълбочен разговор за интеграцията на жените и децата бежанци от Украйна. Участие взеха Бистра Иванова, председател на "Мулти култи колектив", украинската поетеса Ана Багряна и Виктория Петрова, мениджър програми и оценка на проекти към "Българския фонд на жените"...

обновено на 03.12.24 в 10:22

Персонализирано здравословно хранене: Как работи платформата NutriWell?

В рубриката "Епизоди от живота" обсъдихме как иновативните технологии могат да подкрепят здравословния начин на живот. Владислав Живков, управител на "Инова Ливинг", представи проекта NutriWell – платформа, разработена с помощта на изкуствен интелект , която има за цел да подпомага здравословното хранене и социалното включване. "NutriWell е..

публикувано на 03.12.24 в 09:00

Запомнете: мендокусай!

В "Голямата къща на смешните хора" на редакция "Хумор и сатира" най-кратка и ясна е рубриката "Кратко и ясно".  Този път в нея насочваме вниманието си към далечна Япония – древна страна, населена с японци, които умеят кратко и ясно да назоват неща, процеси и явления, които ние няма и да се сетим да назовем.  Японците например имат термина..

публикувано на 02.12.24 в 18:10