Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албумът Verismo на Красимира Стоянова - вече на световния музикален пазар

Снимка: Orfeo

Един от най-красивите гласове на оперната сцена, този на българската оперна прима Красимира Стоянова, отново бе запечатан на записи, които вече можем да притежаваме и да слушаме с голямо удоволствие.

За романтичните меломани компанията Orfeo, която издава вече четвърти албум на певицата, предлага цяла колекция под заглавие „Веризмо“, включваща арии и сцени из повече или по-малко популярни творби на Пучини, Маскани, Чилеа, Каталани и Джордано.

На Красимира Стоянова отново партнира Мюнхенският радиоокрестър, а на диригентския пулт за трета поредна нейна звукозаписна продукция е Павел Балев – музикален директор на Филхармонията на Баден-Баден и един от малкото български диригенти, канени във Виенската държавна опера – след дебюта му там през този сезон, той отново ще ръководи спектакъл и през новия сезон - през пролетта на 2018 г. Именно маестро Балев подари този нов компактдиск на екипа и слушателите на предаването "Алегро виваче".

За работата им заедно и за подготовката на албума, посветен на веристите, разказа в интервю самата Красимира Стоянова. Идеята за този диск е много, много отдавна. Тя е още от 2009 година. Аз съм чакала осъществяването му поради простата причина, че през 2009 година аз изобщо не съм се виждала като изпълнител на веристичен репертоар. И съм изчаквала момента, когато съм считала, че гласът ми е най-зрял за тази цел - споделя певицата и изтъква интересния факт, че 90% от записаните арии тя никога не е изпълнявала в цели спектакли на сцена.

Чуйте цялото представяне на компактдиска в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14