Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веско Ешкенази идва в София за майсторски клас и среща с фенове

Разговорите с цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази най-често са за неговите концерти и участия, за соловите му изяви и записите му, за работата му в дуо с пианиста Людмил Ангелов вече 20 години и като концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам от 2000 година насам. За цигулката, с която има шанса да свири, направена от прочутия лютиер Гуарнери дел Джезу през 1738 г.


Но много по-рядко става дума за преподавателската му дейност, която, поне засега, се изразява най-вече в даване на майсторски класове. 

От 8 до 10 март Веско Ешкенази ще направи поредния курс в България, в рамките на Европейския музикален фестивал. Организатор е къща-музей "Панчо Владигеров" в София. Заключителният концерт ще се състои на 10 март от 19 часа в Полския културен институт.

Ще има не много голям брой участници, тъй като аз държа да мога да обърна внимание на всеки един от тях. Но пък може и публика да има, така че тези, които не успеят активно да свирят в майсторския клас, ще могат да слушат. 

Аз мога да кажа, че повече съм научил, когато съм бил на уроците на други мои колеги, особено при Ифра Нийман в Лондон - сподели цигуларят в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" и покани всички желаещи да слушат.

Преди да започне работа с младите цигулари в майсторския клас, Веско Ешкенази ще се срещне с почитатели - заедно с пианиста Людмил Ангелов ще раздават автографи по повод новоиздадения компактдиск на дуото - "Танго" - на 6 март от 18 часа в литературен клуб "Перото" в НДК.

Чуйте подробности в разговора с Веско Ешкенази в звуковия файл.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14