Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на операта "Кавалерът на розата" в Русе

Снимка: Радио Шумен

Държавна опера - Русе ще представи тази вечер премиерата на операта "Кавалерът на розата" от Рихард Щраус. Началото е в 19.00 ч. в залата на Доходното здание. Постановката е част от програмата на 57-ия Международен фестивал "Мартенски музикални дни“. 

За реализацията на "Кавалерът на розата" обединяват усилията си съставът на Русенската опера с диригент Найден Тодоров, гост-солистите от Германия Франк ван Хове, Мари-Луизе Дресен и Лини Гонг, и българската режисьорска с впечатляваща международна кариера Вера Немирова. Нейни постановки са играни във Виенската държавна опера, оперните театри на Бон, Дрезден и Берлин, както и на прочутия Залцбургски музикален фестивал.

Това е втора среща между трупата на Русенската опера и Вера Немирова след изключително успешната им работа по операта на Дмитрий Шостакович "Катерина Измайлова" преди две години. Тогава, както и сега, главната роля е поверена на сопрана Мария Цветкова. Красивите декори за "Кавалерът на розата" идват в Русе от театъра във Ваймар /Германия/, където режисьорката е поставила същото заглавие в края на 2014 година. Ето защо Вера Немирова отново е избрала да работи с русенската опера:

Може би изборът в кой театър в България точно да поставя "Кавалерът на розата" падна не случайно върху Русе, защото само в Русе има тези възможности на такова професионално ниво, говоря за оркестъра, говоря за хора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14