Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи европейски симпозиум за морските крайбрежия в Приморско

БНР Новини

Много преди да започне астрономическото лято на 2017 година, Приморско открива новия активен сезон с престижни прояви на конгресния и конферентен туризъм. От 8 до12 май градът е домакин на Първия европейски симпозиум на тема: „Проучване, опазване и управление на биоразнообразието на Европейските морски крайбрежия (RCMBES)“.
Зад дългото заглавие стоят още по-дълги десетилетия неуморна работа от страна на водещи световни учени и общественици , за да се откроят ролята и значението на морските крайбрежия на Стария континент. В симпозиума заявяват участие специалисти от България, Австрия, Испания, Италия, Казахстан, Обединени Арабски Емирства, Румъния, Русия, Турция и Украйна. По време на форума се очертават 7 тематични секции с 50 доклада, чиято основна цел е инициирането на международна интердисциплинарна изследователска общност за опазване на крайбрежното биоразнообразие, в духа на програмата на ЕС за Черно море. От изключително важно значение е да се формира авторитетен международен екип, който да подпомага устойчивото развитие на европейските общини в крайбрежните зони, тяхното управление да допринася за съхраняване на уникалното биоразнообразие.
Симпозиумът се провежда под патронажа на акад. Никола Съботинов, председател на БАН в периода 2008 - 2012 г. Инициативата се радва на широка обществена и институционална подкрепа от БАН, университети, банки, фондации, общини, туристически фирми, сдружения, включително и Рибарското селище край Бургас чрез сдружението му „Морски сговор”.
Рибарското селище край БургасРибарското селище край Бургас е пред завършване на процедура за обявяването му за нематериално културно наследство от ЮНЕСКО. Плетенето на рибарски мрежи е съхранено като хилядолетно умение на неговите обитатели. Прилежащата защитена територия е част от богата на растителни видове лагуна със забележителна орнито фауна. Лагуната е включена в границите на Натура 2000.
Срещата в Приморско поставя началото на богат конгресен, конферентен и културен календар по Българското Черноморие през сезон 2017. Районът е изключително благоприятен за развитието на целогодишен устойчив туризъм, с екопътеки, етномаршрути, селски, кулинарни, историко-познавателни обекти и прояви. Опазването на ценния природен ландшафт, в съчетание с удивителните многопосочни дадености могат да превърнат района в истинска перла на крайморска Странджа, която да бъде образец за хармоничен модел на общуване между човека и околната среда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18