Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български филм получи награда на фестивал в Кипър

Ново отличие за българското кино донесе 15-ият Международен кино фестивал “Кипърски филмови дни”. С наградата за най-добър режисьор бе отличена Ралица Петрова за нейния филм “Безбог”.

Българската режисьорка спечели голямата награда на международния фестивал в Кипър в конкуренция с авторите на 12 филма. В работата й над филма “Безбог” бе откроено мрачното и смущаващо изобразяване на човешки същества, които са затворници на едно корумпирано общество, както и дръзкият мизансцен, бе посочено в мотивите за решението на международното жури да признае българката за най-добър режисьор.

“Безбог” вече е носител на много международни награди – от „София филм фест“ и филмови фестивали в Локорно, Сараево, Стокхолм и други.

Ежегодният Международен фестивал “Кипърски филмови дни” е най-голямата кино среща в Кипър на творци и филми от трите съседни континента Европа, Азия и Африка. Негов организатор е Министерството на образованието и културата на Кипър. В 15-то му издание, което продължи 10 дни и завърши късно снощи с церемонията по награждането, участваха филми от Франция, Великобритания, Италия, Гърция, Белгия, Иран, Израел и други. Всички те са премиерни продукции за 2016 и 2017 г.

Две големи награди отличиха кипърското кино. Наградата за най-добър филм за 2017 г. получи филмът „Розмари“ на кипърския режисьор Адонис Флоридис, а наградата на публиката бе спечелена от филма “Момче на мост” на кипърския режисьор Петрос Хараламбус.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14