Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флейтистът Еманюел Паю: Солист или оркестрант - музиката е моят живот!

| обновено на 11.05.17 в 19:21
Еманюел Паю
Снимка: Fabien Monthubert

Присъствието на знаменития френски флейтист Еманюел Паю на българска сцена е осъществена мечта не само на артистичния директор на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ Мила Павлова, но и на много други музиканти у нас, особено на флейтистите.

Роденият в Швейцария възпитаник на Парижката консерватория, прочул се и като солист, и като първи флейтист на Берлинската филхармония, е едно от най-ярките имена сред съвременните изпълнители на духови инструменти. Роден е на една и съща дата с Моцарт – композиторът, който го е омагьосал като дете и го е накарал да избере флейтата, после му е донесъл успехи и слава като интерпретатор.

По време на репетиция с камерния ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на проф. Пламен Джуров, флейтистът даде интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", в което сподели, че от 30 години свири само на една флейта.

Златна е. 14 карата. Избрах си я, когато започнах да се явявам по конкурси и събрах пари от наградите, и така можех да си позволя инструмент, което си беше голяма придобивка за мен. Свиря на тази флейта през цялата си кариера. Но напоследък работя с един майстор на флейти в Америка, също във Франция и Германия и разработваме нов продукт. Може някой ден да сменя инструмента, кой знае. 

Цялото интервюто с Еманюел Паю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14