Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Стоянова и Мария Принц отново се връщат към песните на Пучини

Ценен подарък получи екипът на предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" – новият компактдиск на оперната прима Красимира Стоянова и пианистката Мария Принц с всички песни за сопран и пиано от Джакомо Пучини.

Дискът излезе наскоро и през март беше неговото представяне в магазина на Метрополитен опера в Ню Йорк, където двете изпълнителки даваха автографи. Албумът вече получи ласкави отзиви от критиката – беше сред избраните от редакторите на специализираното германското издание „Пицикато“ за месец март, а френското списание „Класика“ го отличи с „Шок“ за месец май. Авторите в изданието „Класика“ Андре Тибо и Дамиен Колас пишат:

Не може да се мечтае за по-голямо съмишленичество, отколкото при дуото Стоянова и Принц.
Певицата, известна със своите превъплъщения на героините на Верди, Щраус и Дворжак, не се поддава на опасността да пее с гласова интензивност като за голяма опера. Обемът винаги е контролиран, дикцията перфектна, прекрасните нюанси позволяват да се осъществи алхимията с клавирния звук. Стоянова блестящо се справя даже с песента „A te“, която е написана за нисък мецосопран.
На пианото, Мария Принц с голямо майсторство изтъква на моменти интересните хармонии на Пучини, а на други места поема инициативата със съвършен усет за легато и за мелодичната линия.
В заключение - единственият недостатък на този запис е, че свършва прекалено скоро.

Красимира Стоянова и  Мария Принц се връщат към песните на Пучини след като преди 12 години записаха почти същата програма в България.

Чуйте в звуковия файл какво разказва пианистката за компактдиска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14