Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи международен младежки конкурс за българска клавирна музика в Берлин

Интересно музикално събитие се състоя на 12 и 13 май в Берлин – Първият международен младежки конкурс за изпълнение на българска класическа музика.

Имах удоволствието да присъствам на прощъпулник на една нова форма на разпространение на българска класическа музика – конкурсът за деца, организиран от Българския културен институт в Берлин и Съюза на българските композитори в София. Реализирането на тази чудесна идея за разпространението на класическа българска музика доведе до много емоции,  до срещи на български и германски деца с произведения от Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Александър Райчев, на чиято 95-годишнина от рождението беше посветено първото издание, както и на други български автори.

Конкурсът беше предшестван от концерт в петък на двама от членовете на тричленното жури – професорите от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София Атанас Атанасов и Красимир Тасков, които изпълниха не само собствени композиции, но и творби на български класици. Беше стопляща душата вечер в малката, уютна заличка на Българския културен институт в центъра на германската столица. Това споделиха с искрящи очи българи от различни поколения, избрали да живеят в Берлин. При това изпълнителите бяха обградени от прекрасните снимки на фотографа Виктор Викторов на български оперни звезди. Изложбата беше открита в същата вечер и така радостта на публиката беше двойна. Българската държава също подкрепи начинанието чрез патронаж над събитието на посланика ни във Федерална република Германия, а г-жа Галина Цветанова - временно управляваща посолството ни в Берлин, уважи събитието с присъствието си.

Чуйте в звуковия файл репортаж от събитията по време на конкурса и спомеленото от организатори и участници пред специалния пратеник на БНР Татяна Иванова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14