Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 20 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Разказвачи на приказки
• „Пендрагън“, често сравнявани с „Мерилиън“, са неопрогресив рок банда, която след кратко лутане в търсене на комерсиален успех, все пак през 1991г. се завръщат към прогресива с албума си World.
• Misplaced Childhood 1985 г. е третият студен албум на „Мерилиън“, който освен напълно концептуален, е и албума постигнал най-голям комерсиален успех.
• През 1999 г. излиза Raingods with Zippos – шести солов студиен албум на британския певец и бивш вокалист на Мерилиън - Фиш. Албумът е смятан за едно от най-добрите постижения на Фиш, в соловата му кариера, заедно с дебютния Vigil in a Wilderness of Mirrors 1990 година.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Младен Малаков, ОНМ на БНР, Нели Андреева, Николай Пеев, Дарина Златкова, Петър Михайлов, Милан Завков, Васил Вълканов, Цветелина Башкехайова и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Ще бъдем в град Върбица, което се намира в Област Шумен. От срещите ни в местното читалище ще научим повече за интересната история на градчето, за читалището и дейностите му, за клуба на пенсионерите, църквата „Св. Димитър Солунски“, сарая на върбишкия султан. Ще бъдем на гости и на младо семейство, което въпреки трудния живот в малкия град, иска да остане да живее в него.

от 7.15 до 8.00 часа
За здравето
• „Само ти, сърце...“ – посвещаваме на Световния ден за борба с хипертонията. Разговор с проф. Светла Торбова със следните акценти: причини за поява на артериална хипертония, придобити и наследствени фактори, начин на живот и на хранене, самодисциплина и спорт, смърт и инвалидност, предсърдно мъждене и сънна апнея.
• Други акценти: адвокати на живота – 10 г. от първата чернодробна трансплантация, здравият сън...?

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• „Златната ябълка“ - радиосъстезанието, в което въпросите задава прелюбопитният ни и свърхинтелигентен триглав Змей.
• „Детски радиотеатър“ - Невероятната история на джуджето Чипике –част 5
• В рубриката „Семейни маршрути“ с помощта на Петра Талева ще ви дадем идея за живописен маршрут на запад от границата ни със Сърбия, където се вие трасето на теснолинейката известна с името „Шагранска осмица“.
• Ще поканим жителите и гостите на Столицата на един различен фестивал, обединяващ раси, култури и поколения – „Фестивал на солидарността“ – пряко включване на организаторите.
• „Младата майка“ – със Стоян Фълджийски – автор на учебни помагала по екология за извънкласни дейности, ще си поговорим за това, как децата опознават себе си през връзката си с природата.
• Ще ви поканим и на една необичайна изложба на картини на деца с дислексия в зала „България“.
• В рубриката „От другата страна“, с психолога Ясен Николов ще се опитаме да видим как се е променяла романтиката през вековете и жива ли е още тя.
• „Семейната библиотека“ ще попълни Ясен Атанасов като ни припомни едни от най-емблематичните сонети на вечния Шекспир.
След 10, гости в студиото ще бъдат едни креативни брат и сестра, които гледат на винила по един по-нов и различен начин. Преди 3 години, завладяни от Street-изкуството, насочват своите идеи и усилията си да създадат линия от чанти и аксесоари направени от стари плочи. Те са Деян и Наталия Миленкови.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Днес отново ще си разказваме „малки истории за големи музиканти“. Този път забавните случки ще са от живота на Роберто Бенци, Енрико Карузо, Гражина Бацевич, Игнаций Падаревски и Леополд Майер.

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Михайлина Павлова: Между Бухенвалд и Аушвиц-Биркенау и защо Холокостът е вторият пъровороден грях? Има ли място за шеги? Включване по телефона от Полша.
• Има ли свобода на словото в българските медии? – две конференции в рамките на „Дни на свободното слово”, които се провеждат в СУ „Св. Климент Охридски“. Събеседници: Владо Йончев (OFF News) и издателят и културолог Виктор Лилов.
• Ромите, бежанците и изселниците в най-четените онлайн медии по време на предизборната кампания 2017 г. Изследване на Теодор Спасов, журналист в сферата на международните отношения и човешките права, член на АЕЖ-България.

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”
Поредното издание на единственото у нас и на Балканите радиокабаре. В него можете да се срещнете с какви ли не хора – дистрибутори, пушачи на трева, негодници, ревизори, хайдути, хайдуци и политици! И всички те ще извикат поне по една усмивка в душите ви. Подарък за вас от редакция “Хумор и сатира”! Много и от сърце!

от 14.30 до 15.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
Европейска нощ на музеите 2017
За това как Европейската нощ на музеите повлия на развитието на българските музеи разговаряме с Екатерина Джумалиева, държавен експерт в Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” на Министерството на културата.

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
Чудото във Фатима.
Заедно със сестра Максимилияна игуменка на монашеската общност на сестрите евхаристинки в България ще се спрем на чудото във Фатима, на личността на трите деца станали свидетели на явяването на св. Богородица и на това нужно ли са чудеса

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Дуетите на Джо Кокър. Формалният повод да си припомним някои от тях е рождената дата на „най-белия певец с най-черния глас“.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост: поетът Димитър Христов

от 16.30 до 17.00 часа
Искам
На Европейския ден на морето откриваме лека ирония във факта, че на 20 май 1506 умира (официалният) откривател на Америка, европеецът от Генуа Христофор Колумб, но си организираме празнична визита на нашето си море. И то не къде да е, а в най-стария град по българското Черноморие, известен като Антеа, Аполония Понтика или Магна, Созополис, Сизеболи...
Не разказваме историята на Созопол – нашата Дума на деня, а истории от Созопол и за созополчани. За наследниците на старите созополски родове е нашият разказ.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Гост: Вечеслав Парапанов – предаване за Стефан Десподов.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Вашият избор
Музика по желание на слушателите

от 19.15 до 19.30 часа
Щуротека
Пролетно настроение с „Радиодеца“

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„Кошерът“ – документална пиеса от Огнян Логофетов

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Забравени звезди – баритонът Иван Хр. Попов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30