Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на ЕС е ощетен с над 3 млн. евро от хакерската атака срещу Агенция "Митници"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С над 3 млн. лв. е ощетен бюджетът на Европейския съюз от хакерската атака срещу информационната система на Агенция "Митници".

Това стана ясно на днешното първо заседание на Специализирания наказателен съд, който гледа мерките за неотклонение на задържаните. Прокуратурата иска "задържане под стража“. Делото продължава и в момента.

Днес пред съда застават първите шестима, срещу които има сигурни доказателства. Един от тях е бивш митничар на ГКПП "Калотина“ – Емил Милчев, който според обвинението е организатор на престъпната схема. На тях са повдигнати обвинения по три члена от Наказателния кодекс – за контрабанда, компютърно престъпление и измама.

Още за обвиненията от прокурора Виолета Марчева:

Осъществяваната в случая дейност е свързана най-общо казано с ползването на изграден софтуерен продукт, вирус, чрез който се прониква в компютърната система на Агенция "Митници“.

Всеки от замесените митничари е получавал флашка, чрез която инсталирал вируса. Срещу това е получавал по 25 000 евро. 10 000 евро е взимал посредника, който осигурявал митничар, готов да влезе в престъпната схема. Очаквано адвокатите отричат клиентите им да са замесени.

Емил Мирев, адвокат на двама от задържаните:

Няма никакви доказателства по делото. Това дело е, за да се направи имиджа на господин Костов като сегашен шеф на Агенция "Митници“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.