Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо участие на България в етнофестивала „Карасага“ в Канада

За първа година България ще участва в етнофестивала „Карасага“, който се открива днес в канадската провинция Онтарио. Нашата страна ще има свой павилион на събитието, което се провежда между 26 и 28 май и ознаменува многообразието на културите в канадското общество.

Участието на България на престижния фестивал на културите „Карасага“ се инициира от първата българска медия в провинция Онтарио – радио „Български глас“. Официалното откриване ще бъде тази вечер, като в рамките на тридневното събитие на българския павилион ще се представят повечето български фолклорни, театрални, детски, певчески и танцови формации от района на Торонто.

Сред участниците са фолклорните състави „Димитровче“, „Златна Тракия“ и „На хорото“. Музикалните изпълнители Антон Апостолов и „Green Sky Project“, оркестър „Български ритми“, хор за български народни песни „От извора“, Дани Манолова, Калоян Калчев, Елица Манолова, Лизи Наумова и театрална формация „Зад Океана“ ще представят българското певческо, музикално и театрално изкуство. Участия имат и детската вокална група „Българче“ и образователно студио „Родолюбче“.

Всеки павилион разполага със сцена и обособено пространство, за да представи културата, бита и традициите на своята държава. Българският павилион ще представи автентичен кът, кулинарни щандове с традиционни български ястия, както и щандове с ръчно изработени сувенири и декорации, бижутерия, картини и икони. В специален детски кът детска академия на познанието „Родна стряха“ организира работилница за мартеници, кукли и сурвачки.

„Карасага“ е най-големият фестивал на многообразието на културите в Онтарио, създаден в граничещия с Торонто град Мисисага през 1985 година. Тази година фестивалът ще се проведе в 31 павилиона в 9 центъра в града, на които ще бъдат представени 70 държави. Планирано е участието на над 4500 изпълнители, като се очаква броят на посетителите да надхвърли 350 хиляди души.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14