Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новите епизоди на 750-минутното четене

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

ще прозвучат за първи път в делничните дни от 21.20 часа по програма „Христо Ботев“ през следващите седмици. Прословутият маратон на Апостол Карамитев пред микрофона на БНР от 1972 г. получи нов живот, нова форма и нова публика след 45 години очакване в грижовните ръце на Златния фонд. „Радиоколекция“ представя читателско-продуцентско-слушателските предпочитания на Радиотеатъра във формат 10-минутни епизоди с музиката на Теодосий Спасов и приятели.
Новите епизоди от 52-и нататък следват съдържанието на Третата част на романа със заглавие „Народ се пробужда“, в която Лазар Глаушев постепенно става главен герой на повествованието и централна фигура, обединяваща любовно-авантюрната сюжетна линия с поредицата конфликти в Преспа, конфликти както между поколения и типове манталитети, така и главния национално-освободителен подем. Апостол Карамитев е вече толкова вътре в повествованието, с такава лекота успява да предаде диалозите между различни по възраст и пол герои в различна степен на напрежение, с такава изразителност и проникновеност и без капка отблъскващ патос успява да „влезе в кожата“ на героите по време на авторските наблюдения над вътрешното им състояние, че  гарантирам достъпно, омайващо и запомнящо се слушане на „Железният светилник“ като редактор, който прекара няколко седмици с този глас, с този текст, с тази музика и с чудесната работа на звукорежисьора Константин Райдовски. В потока на този глас, владеещ уменията на прецизен скулптор, малки грешки на произнасянето, като например стоглави змии стават остроглави змии, чисто и просто правят цялото още по-чаровно.

Ветерот вее, Вардар лелее!
На край на село, Вардар на брегот,
ми се собрале малите моми –
песни ми пеят, оро играят.
От песни гласи – танки ветрове –
ветерот вее, Вардар лелее!

                                              народна песен

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бунтът на смирената

Когато четем Достоевски, усещаме от колко много поделементи е съставен човекът и сякаш Достоевски е авторът в световната литература, който е успял да ги обхване. Самият писател се състои от много трагични съдби – каторга, болести, зависимости, хищни издатели, дългове, нещастни любови, загуба на деца, величав, огромен литературен талант. Повестта..

публикувано на 24.10.20 в 08:25

Запис на Николай Волев и Уте Кристине Круп

"Майчин език, отечество/ Muttersprache, Vaterland" е един от онези много редки и интересни художествени феномени, в които на всяко следващо ниво от замисъла, смисъла, правенето, ефекта, таргета залагаме на прескачане на граници и билингвизъм. Подобен фокус не само че не завързва ръцете, а дава толкова много нови посоки и предизвикателства...

публикувано на 18.10.20 в 06:15

Запис на Методи Андонов, 60 години по-късно

Текст, написан през 1853, при това като резултат на смел опит чрез нескривано подражание да създадем нещо артистично в тотално празното пространство, и записан в студио на радиото през 1963, ще прозвучи отново в неделя през нощта. Смисълът на подражателния акт в онези десетилетия на 19-и век, когато българска драматургия не е имало, е бил стратегически..

публикувано на 17.10.20 в 09:15

Накъде да тръгнеш със счупен чадър под дъжда

29-минутното аудио в събота от 19.30 успява да разкаже цяла и плътно поднесена история за големите и сериозни травми и тяхното преодоляване. Успява да разкаже история с пестеливост и непринуден тон, които естествено предизвикват съпричастие и любопитство към това какво ще стане по-нататък. В центъра на повествованието са един син и неговата майка, които..

публикувано на 16.10.20 в 12:00

Завръщането на Блудния син

Албер Камю е един от най-четените и обичани автори на 20-и век. Най-известните му творби са „Чумата“, „Падането“, „Чужденецът“, „Разбунтуваният човек“, „Митът за Сизиф“. Той е ярък представител на екзистенциалисткото движение във Франция, деен участник в политическите сблъсъци на своето време. Освен собствената си драматургия, Камю адаптира за сцена..

публикувано на 24.09.20 в 15:45