Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите епизоди на 750-минутното четене

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

ще прозвучат за първи път в делничните дни от 21.20 часа по програма „Христо Ботев“ през следващите седмици. Прословутият маратон на Апостол Карамитев пред микрофона на БНР от 1972 г. получи нов живот, нова форма и нова публика след 45 години очакване в грижовните ръце на Златния фонд. „Радиоколекция“ представя читателско-продуцентско-слушателските предпочитания на Радиотеатъра във формат 10-минутни епизоди с музиката на Теодосий Спасов и приятели.




Новите епизоди от 52-и нататък следват съдържанието на Третата част на романа със заглавие „Народ се пробужда“, в която Лазар Глаушев постепенно става главен герой на повествованието и централна фигура, обединяваща любовно-авантюрната сюжетна линия с поредицата конфликти в Преспа, конфликти както между поколения и типове манталитети, така и главния национално-освободителен подем. Апостол Карамитев е вече толкова вътре в повествованието, с такава лекота успява да предаде диалозите между различни по възраст и пол герои в различна степен на напрежение, с такава изразителност и проникновеност и без капка отблъскващ патос успява да „влезе в кожата“ на героите по време на авторските наблюдения над вътрешното им състояние, че  гарантирам достъпно, омайващо и запомнящо се слушане на „Железният светилник“ като редактор, който прекара няколко седмици с този глас, с този текст, с тази музика и с чудесната работа на звукорежисьора Константин Райдовски. В потока на този глас, владеещ уменията на прецизен скулптор, малки грешки на произнасянето, като например стоглави змии стават остроглави змии, чисто и просто правят цялото още по-чаровно.

Ветерот вее, Вардар лелее!
На край на село, Вардар на брегот,
ми се собрале малите моми –
песни ми пеят, оро играят.
От песни гласи – танки ветрове –
ветерот вее, Вардар лелее!

                                              народна песен



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30