Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гласувайте, за да съставим програмата на вечерта за 50-годишнината от началото на международния музикален обмен

| обновено на 12.07.17 в 08:46 БНР Новини
Пианистът Павел Колесников
Снимка: Eva Vermandel

За да отбележи полувековния юбилей от началото на международния музикален обмен Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) предлага излъчване на живо на специален концерт в изпълнение на Концертния оркестър на Би Би Си. Това ще се случи на 27 ноември т. г. Това е и датата на тази първа емисия преди 50 години.
Солист в концерта ще бъде брилянтният млад руски пианист Павел Колесников, избран от Би Би Си за Артист от новото поколение.
Павел харесва четири клавирни концерта, но не знае кой от тях да изпълни на 27 ноември. В избора може да му помогнат всички радиослушатели, като изберат един от тях ТУК.

Освен това в краткия формуляр (трябва да напишете само града и държавата) може да разкажете на Павел Колесников защо харесвате точно този концерт.
Срокът за гласуване е 12 юли 2017 г. Резултатите ще бъдат обявени в края на юли.
За да изберете по-лесно, в звуковите файлове може да чуете запис на фрагмент от всеки един от концертите в изпълнение на Павел Колесников (с изключение на този на Бетовен, тъй като Би Би Си не разполага с негов запис). Може да прочетете и защо ги е избрал.

1. Концерт за пиано и оркестър № 5 „Императорски“ от Лудвиг ван Бетовен
Още с първия ярък звук на Петия клавирен концерт на Бетовен светът се ражда отново. С ослепително наситените му цветове, безупречност, върховна архитектура, съвършен баланс на простота и сложност е трудно да се повярва, че тази творба е създадена от човек. Простете за прекалената поетичност, но ако има свобода и щастие, те идват заедно от звука на тази музика. Не само „Императорски“, той е „Богът“ на всички клавирни концерти.

2. Концерт за пиано и оркестър № 1 от Пьотр Илич Чайковски
Първият клавирен концерт на Чайковски е концертът, който в момента свиря най-често, но това никога не ми е достатъчно. Мисля, че това прекрасно произведение е ужасно подценявано и често се използва, за да се изтъкне чистата виртуозност. Това е изключителен концерт, драматичен, независимо от шокиращия мащаб, той остава остро човешки, дори интимен и е запазената марка на типичния за Чайковски наративен стил. Виждам го като много откровено изображение на личната борба, пречистваща и напълно съвременна в своята радост и честност.

3. Концерт за пиано и оркестър № 2 от Фредерик Шопен
Това е първият концерт, който свирих с оркестър и оттогава никога не спира да ме очарова. Винаги е трудно да говорим за музиката и е почти невъзможно да кажем нещо за тази творба, без да прозвучи банално. Как би могъл някой 20-годишен да има подобно усещане за великолепието? Как би могъл да се въплъти толкова съвършено в музиката, с толкова благородство, поезия, чистота и изтънченост? Това, което ни кара да се изчервяваме, когато го изричаме с думи, прави сърцата ни слаби, когато се изразява чрез музика. Вторият концерт на Шопен е мистерия, музикална аналогия на „Пролетта“ на Ботичели.

4. Концерт за пиано за лява ръка от Морис Равел
Голям, страшен и грандиозен – концертът за лява ръка на Равел трябва да бъде най-екзотичната творба във всеки класически концертен репертоар. За по-малко от 20 минути светът се разпада. Само Равел може да напише концерт-катастрофа... Само Равел може да произведе пиеса тъй мрачна като океанското дъно и тъй пламтяща като лъчезарна звезда, като изригваща трагедия сред „добрите думи“. Концертът е великолепно стилен и първичен. Колкото се страхувам от него, толкова и съм влюбен в него.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Полиевкт“ на Гаетано Доницети

29.11.1797 г. в Бергамо е роден Гаетано Доницети. 30.11.1848 г. в Неапол е премиера на операта „Полиевкт“ Чудесен повод програма „Христо Ботев“ да представи запис на тази малко позната опера на 29 ноември от 14 часа, тъй като никак не беше лесно да се избере коя от останалите 74 опери да прозвучи. Операта „Полиевкт“ е опера в три действия с либрето на..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Ви-Валди

Светът не вярва в стари богове. Светът не чака нова Богородица. Светът си знае като две и две какво е безизходица. Върти се нощем в тясното легло в безсъние хроническо и нявгашното пещерно тегло днес му изглежда весело, епическо. И стогодишните войни, и бутафорните нашествия, и тези реформаторски вълни без никакви..

публикувано на 28.11.20 в 11:20

„Зигфрид“, трета част на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“

За трета поредна съботна вечер (28 ноември от 20 часа) ще имате възможност да се потопите в дълбокия свят на Вагнеровата музикална драма, защото Байройтският фестивал отваря своите архиви. Записите достигат при нас благодарение на сътрудничеството ни по линия на Европейския съюз по радиоразпръскване. На 30 юли 2015 година на сцената в Байройт Кирил..

публикувано на 28.11.20 в 08:00

Сбогуване с Камен Чанев

От началото на деветдесетте години на миналия век на сцените на театрите у нас и на много престижни оперни сцени по света блести звездата на Камен Чанев. Със сигурност има постановка, в която не съм го гледала, но тези, на които съм присъствала (а те са много), са били великолепни. Спомням си го като граф Алмавива от „Севилският бръснар“ на..

обновено на 27.11.20 в 12:05

Нова камерна музика от Първо студио на БНР

Продуцентите Лили Николова и Георги Еленков избират български творби, записани в последните месеци. Във фокус, на 27 ноември от 19.30 часа , ще бъдат композиторите Цанко Цанков, Панчо Владигеров, Красимир Тасков, Александър Текелиев, Димитър Ненов, Иван Спасов, Васил Казанджиев, Трифон Силяновски и Михаил Големинов. Името на Цанко Цанков не е много..

публикувано на 27.11.20 в 08:05