Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласувайте, за да съставим програмата на вечерта за 50-годишнината от началото на международния музикален обмен

| обновено на 12.07.17 в 08:46 БНР Новини
Пианистът Павел Колесников
Снимка: Eva Vermandel

За да отбележи полувековния юбилей от началото на международния музикален обмен Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) предлага излъчване на живо на специален концерт в изпълнение на Концертния оркестър на Би Би Си. Това ще се случи на 27 ноември т. г. Това е и датата на тази първа емисия преди 50 години.
Солист в концерта ще бъде брилянтният млад руски пианист Павел Колесников, избран от Би Би Си за Артист от новото поколение.
Павел харесва четири клавирни концерта, но не знае кой от тях да изпълни на 27 ноември. В избора може да му помогнат всички радиослушатели, като изберат един от тях ТУК.

Освен това в краткия формуляр (трябва да напишете само града и държавата) може да разкажете на Павел Колесников защо харесвате точно този концерт.
Срокът за гласуване е 12 юли 2017 г. Резултатите ще бъдат обявени в края на юли.
За да изберете по-лесно, в звуковите файлове може да чуете запис на фрагмент от всеки един от концертите в изпълнение на Павел Колесников (с изключение на този на Бетовен, тъй като Би Би Си не разполага с негов запис). Може да прочетете и защо ги е избрал.

1. Концерт за пиано и оркестър № 5 „Императорски“ от Лудвиг ван Бетовен
Още с първия ярък звук на Петия клавирен концерт на Бетовен светът се ражда отново. С ослепително наситените му цветове, безупречност, върховна архитектура, съвършен баланс на простота и сложност е трудно да се повярва, че тази творба е създадена от човек. Простете за прекалената поетичност, но ако има свобода и щастие, те идват заедно от звука на тази музика. Не само „Императорски“, той е „Богът“ на всички клавирни концерти.

2. Концерт за пиано и оркестър № 1 от Пьотр Илич Чайковски
Първият клавирен концерт на Чайковски е концертът, който в момента свиря най-често, но това никога не ми е достатъчно. Мисля, че това прекрасно произведение е ужасно подценявано и често се използва, за да се изтъкне чистата виртуозност. Това е изключителен концерт, драматичен, независимо от шокиращия мащаб, той остава остро човешки, дори интимен и е запазената марка на типичния за Чайковски наративен стил. Виждам го като много откровено изображение на личната борба, пречистваща и напълно съвременна в своята радост и честност.

3. Концерт за пиано и оркестър № 2 от Фредерик Шопен
Това е първият концерт, който свирих с оркестър и оттогава никога не спира да ме очарова. Винаги е трудно да говорим за музиката и е почти невъзможно да кажем нещо за тази творба, без да прозвучи банално. Как би могъл някой 20-годишен да има подобно усещане за великолепието? Как би могъл да се въплъти толкова съвършено в музиката, с толкова благородство, поезия, чистота и изтънченост? Това, което ни кара да се изчервяваме, когато го изричаме с думи, прави сърцата ни слаби, когато се изразява чрез музика. Вторият концерт на Шопен е мистерия, музикална аналогия на „Пролетта“ на Ботичели.

4. Концерт за пиано за лява ръка от Морис Равел
Голям, страшен и грандиозен – концертът за лява ръка на Равел трябва да бъде най-екзотичната творба във всеки класически концертен репертоар. За по-малко от 20 минути светът се разпада. Само Равел може да напише концерт-катастрофа... Само Равел може да произведе пиеса тъй мрачна като океанското дъно и тъй пламтяща като лъчезарна звезда, като изригваща трагедия сред „добрите думи“. Концертът е великолепно стилен и първичен. Колкото се страхувам от него, толкова и съм влюбен в него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30