Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гласувайте, за да съставим програмата на вечерта за 50-годишнината от началото на международния музикален обмен

| обновено на 12.07.17 в 08:46 БНР Новини
Пианистът Павел Колесников
Снимка: Eva Vermandel

За да отбележи полувековния юбилей от началото на международния музикален обмен Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) предлага излъчване на живо на специален концерт в изпълнение на Концертния оркестър на Би Би Си. Това ще се случи на 27 ноември т. г. Това е и датата на тази първа емисия преди 50 години.
Солист в концерта ще бъде брилянтният млад руски пианист Павел Колесников, избран от Би Би Си за Артист от новото поколение.
Павел харесва четири клавирни концерта, но не знае кой от тях да изпълни на 27 ноември. В избора може да му помогнат всички радиослушатели, като изберат един от тях ТУК.

Освен това в краткия формуляр (трябва да напишете само града и държавата) може да разкажете на Павел Колесников защо харесвате точно този концерт.
Срокът за гласуване е 12 юли 2017 г. Резултатите ще бъдат обявени в края на юли.
За да изберете по-лесно, в звуковите файлове може да чуете запис на фрагмент от всеки един от концертите в изпълнение на Павел Колесников (с изключение на този на Бетовен, тъй като Би Би Си не разполага с негов запис). Може да прочетете и защо ги е избрал.

1. Концерт за пиано и оркестър № 5 „Императорски“ от Лудвиг ван Бетовен
Още с първия ярък звук на Петия клавирен концерт на Бетовен светът се ражда отново. С ослепително наситените му цветове, безупречност, върховна архитектура, съвършен баланс на простота и сложност е трудно да се повярва, че тази творба е създадена от човек. Простете за прекалената поетичност, но ако има свобода и щастие, те идват заедно от звука на тази музика. Не само „Императорски“, той е „Богът“ на всички клавирни концерти.

2. Концерт за пиано и оркестър № 1 от Пьотр Илич Чайковски
Първият клавирен концерт на Чайковски е концертът, който в момента свиря най-често, но това никога не ми е достатъчно. Мисля, че това прекрасно произведение е ужасно подценявано и често се използва, за да се изтъкне чистата виртуозност. Това е изключителен концерт, драматичен, независимо от шокиращия мащаб, той остава остро човешки, дори интимен и е запазената марка на типичния за Чайковски наративен стил. Виждам го като много откровено изображение на личната борба, пречистваща и напълно съвременна в своята радост и честност.

3. Концерт за пиано и оркестър № 2 от Фредерик Шопен
Това е първият концерт, който свирих с оркестър и оттогава никога не спира да ме очарова. Винаги е трудно да говорим за музиката и е почти невъзможно да кажем нещо за тази творба, без да прозвучи банално. Как би могъл някой 20-годишен да има подобно усещане за великолепието? Как би могъл да се въплъти толкова съвършено в музиката, с толкова благородство, поезия, чистота и изтънченост? Това, което ни кара да се изчервяваме, когато го изричаме с думи, прави сърцата ни слаби, когато се изразява чрез музика. Вторият концерт на Шопен е мистерия, музикална аналогия на „Пролетта“ на Ботичели.

4. Концерт за пиано за лява ръка от Морис Равел
Голям, страшен и грандиозен – концертът за лява ръка на Равел трябва да бъде най-екзотичната творба във всеки класически концертен репертоар. За по-малко от 20 минути светът се разпада. Само Равел може да напише концерт-катастрофа... Само Равел може да произведе пиеса тъй мрачна като океанското дъно и тъй пламтяща като лъчезарна звезда, като изригваща трагедия сред „добрите думи“. Концертът е великолепно стилен и първичен. Колкото се страхувам от него, толкова и съм влюбен в него.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Театрален афиш на операта „Дон Жуан” във Виена, 1788 г.

„Дон Жуан”, весела драма в две действия от В. А. Моцарт (съдържание)

Либрето:  Лоренцо да Понте  Действащи лица:  • Дон Жуан – баритон  • Командорът – бас  • Дона Анна, негова дъщеря – сопран  • Дон Отавио, годеник на Дона Анна – тенор  • Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан – сопран  • Лепорело, слуга на Дон Жуан – бас  • Мазето, селски момък – баритон  • Церлина, годеница на Мазето –..

публикувано на 28.05.20 в 12:01
Кристофър Молтман

Кристофър Молтман с рецитал, посветен на военната песен

„Войникът – от Северн до Сома“ е специален проект на британския баритон Кристофър Молтман. Той го представя на няколко европейски сцени и записва диск със същото име. Кристофър Молтман е британски оперен певец. Учил е в Кралската музикална академия. Дебютира в Кралската опера още през 1997 г. в „Питър Граймс“ – Нед Киин и в Гала концерт, дирижиран от сър..

публикувано на 27.05.20 в 08:59
„Yearot Ensemble“

Български фолклор на иврит звучи в Израел

Маян Цафрир от израелския град Пардес Хана обича балканския фолклор. И особено българските народни песни. А изпълненията ѝ на „Ай да идем, Яно“, „Чичовите коне“ и „Вечеряй, Радо“ са така вдъхновяващи и страстни, че е почти невъзможно да усетиш, че пее чужденка. Освен когато в някои от куплетите не запее на иврит. 25-годишната Маян Цафрир, която е..

публикувано на 26.05.20 в 18:55

Стефан Вълдобрев издаде „Книга за песните”

Актьор, музикант, текстописец, фронтмен на група „Обичайните заподозрени”, един от най-самобитните и талантливи артисти на България, Стефан Вълдобрев отпразнува своя 50-годишен юбилей на 20 май с още един творчески дебют. Красивият том от над 360 страници „Книга за песните” включва текстове на песни, спомени и изповеди, снимки и..

публикувано на 26.05.20 в 15:55

Честит юбилей на международния фестивал „Мартенски музикални дни“

Всичко беше готово. Великолепна програма, достойна за шестдесето издание, любими солисти и състави, закупени билети. И всичко се отлага, заради настъпилата световна пандемия. Разбира се, подобна е съдбата на всички музикални фестивали и събития по целия свят. Сега плахо и постепенно започват да се подават заявки за връщане на концертите. Следващото..

публикувано на 24.05.20 в 08:55