Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нестинарка" от Марин Големинов звуча в Тирол

София Симфоникс и маестра Любка Биаджони в Ерл
Снимка: Tiroler Festspiele Erl

Българският оркестър София Симфоникс с диригент Любка Биаджони гостува в лятното издание на престижния фестивал „Тиролски празници“ в австрийското градче Ерл. В програмата на концерта им беше включена и българска миниатюра – прочутото Нестинарско хоро из танцовата драма „Нестинарка“ от Марин Големинов.

Концертът в Ерл постави началото на традиционното лятно турне на София Симфоникс в Германия и Австрия. За нашите музиканти мястото е познато, защото те получиха повторна покана от фестивала след блестящото си представяне на „Тиролски празници“ миналата година. Фестивалът се провежда от 6 до 30 юли и в включва оперни постановки, симфонични и камерни концерти.

Сградите за целта са две – старата, в която се поставят спектаклите, и нова, ултрамодерна - за концертите. Именно в новата сграда, построена през 2012 г. сред тучните зелени морави във вид на космически кораб, беше концертът на София Симфоникс. Два дни преди това на същия фестивал в премиерния спектакъл на „Семирамида“ от Росини в централната роля гостува българския сопран Мария Радоева, за която директорът на фестивала - диригентът Густав Кун, каза суперлативи.

Концертът на София Симфоникс беше матине в неделя от 11 часа. Този път диригентката Любка Биаджони беше избрала Клавирния концерт от Григ със солист пианиста Моналдо Бракони от Академията „Санта Чечилия“ в Рим, Симфония №2 от Рахманинов, към което беше добавила за начало българската пиеса – огненото Нестинарско хоро из танцовата драма "Нестинарка" от Марин Големинов. За маестра Биаджони представянето на нашата музикална култура по света се е превърнала в кауза.

Новата концертна зала в Ерл

Чуйте репортажа от гостуването на София Симфоникс и Любка Биаджони на фестивала "Тиролски празници" в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14