Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честит юбилей на Арон Аронов!

| обновено на 28.07.17 в 15:35 { include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Анелия Шуманова и Арон Аронов в „Една нощ във Венеция“.
Снимка: aronaronov.weebly.com

В двата последни петъка на юли „Звездният експрес“ на програма „Христо Ботев“ предложи на слушателите вълнуващо пътешествие в компанията на една от най-ярките звезди на българския музикален театър от близкото минало с красив глас, завидна артистичност и бляскава кариера. На 12 юли Арон Аронов навърши 80.
Репертоарът му включва почти всички централни партии в най-популярните и поставяни оперети на Офенбах, Щраус, Лехар и Калман. През 1965 година, когато е приет в състава на ДМТ „Стефан Македонски“ поема щафетата от легендарните тенори Любомир Бодуров и Минко Босев. Любимият му партньор е бил Видин Даскалов, а сред бляскавите му партньорки са знаменитости като Анета Цанкова, Тинка Краева, Лиляна Кошлукова, Донка Шишманова, Божана Продева, Лиляна Кисьова, Людмила Чешмеджиева, Диана Попова, Анелия Шуманова, Зорка Димитрова, Сабина Тянкова, Светлана Иванова, Добрина Икономова. Певческото му дълголетие е забележително - остава водещ солист на Музикалния театър до 70-ия си рожден ден! Разговорът с него започна от може би най-успешната му роля в прочута Лехарова оперета – „Страната на усмивките“, за да продължи с историята на един много интересен и наситен живот, изпълнен с музика и любов.
Говорихме за обучението му при знаменития маестро Христо Бръмбаров; за дебюта във Варненската опера с Алфред от „Травиата“; за първите оперни изяви на софийска сцена – Манрико от „Трубадур“, Ернани от едноименната опера; за преддебютното му участие на сцената на ДМТ – Фреди от „Моята прекрасна лейди“ на Лоу; за официалния дебют в класическата френска оперета „Дъщерята на мадам Анго“ на Льокок; за още роли, постановки, партньори и партньорки, режисьори и диригенти.

За Арон Аронов беше особено приятна изненада да чуе фрагменти от един много ценен запис в Златния фонд на БНР – премиера на „Птицепродавецът“ от Карл Целер, запис от 20 септември 1967 година, дирижиран от Давид Недялков с участието на Лиляна Кошлукова, Тинка Краева, Видин Даскалов, Хрисанд Бъчваров, Людмила Чешмеджиева в една от най-успешните си роли – Кристъл и разбира се – Арон Аронов в главната роля на Адам.

На финала 80-годишният тенор се обърна към слушателите: Има стари млади, има и млади старци. Скъпи слушатели, не е важно на колко години сте. Важно е да не признавате, че остарявате, или че сте стари. И ако съумеете да го направите, а това не е много трудно, просто ще живеете на белия свят по-дълго.

Написах нещо за моя юбилей и искам да го чуете и вие:
Навърших аз осемдесет
и не мислете, че е зле
остават толкоз дни напред -
ще се живее! Олеле!.


Разговора с Арон Аронов можете да чуете в звуковите файлове.
Марио Николов, Добрина Икономова и Арон Аронов (вдясно) в „Прилепът“.    Снимка: aronaronov.weebly.com

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит миналогодишният юбилеен сезон в Литовската национална филхармония във Вилнюс. С тази продукция на 5 септември..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25