Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици се стекоха пред мощите на Свети Панталеймон в митрополитския храм "Света Неделя“

Снимка: БГНЕС

Стотици се стекоха пред мощите на Свети Панталеймон в митрополитския храм "Света Неделя“, за да се поклонят пред светинята.  
В храма бе отслужена архиерейска литургия, водена от Мелнишкия епископ Герасим в присъствието на българския патриарх Неофит.  


От рано пред храма се извиха дълги опашки. Миряните чакаха с часове, за да се помолят за здраве на светеца - великомъченик и лечител. Мощите му за първи път са у нас. Освен изключително ценната реликва – главата на свети Панталеймон, в храма е изложено и копие на чудотворната икона с образа на светеца, изрисувана и съхранявана в манастира Ксенофонт в Атон. 

До този момент реликвата едва четири пъти е напускала пределите на Света гора  - носена е за поклонение в Константинопол, Влашко, Русия и сега у нас.  Светините пристигнаха на 27 юли – празникът на светеца. Първоначално те бяха изложени в храм „Свети седмочисленици“, сега са в „Света Неделя“, а утре ще бъдат преместени в  Руския храм „Св. Николай” в София.

Вярва се, че главата на светеца има целебни сили. 

Обяснението за големия интерес от отец Антон Вълчанов от храм „Света Неделя“ 

Това надмина нашите очаквания дори. Хората са жадни да се докоснат до великата светиня. Пренесените мощи са знак и белег за необходимост и присъствие на святост и духовност в нашите взаимоотношения. Поздравявам всички слушатели на вашето прекрасно и отлично радио с днешният празник!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.