Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - Вера и Соня Немирови

| обновено на 13.08.17 в 21:58
Вера и Соня Немирови в Залцбург, април 2017
Снимка: osterfestspiele-salzburg.at

Предаването „На бис – българските музиканти“ по „Хоризонт“ Ви предлага интригуваща среща с две гостенки, които са много свързани в личен и професионален план: Вера Немирова – оперен режисьор с впечатляваща кариера и признание у нас и в Европа, и нейната майка – Соня Немирова – дама, изминала първо пътя на оперна певица у нас и в Германия, а днес вече драматург и ко-режисьор с Вера в продукциите, които правят заедно.
Макар че е родена в България, Вера Немирова израства в Германия, където майка й получава солистични ангажименти в оперните театри в ГДР. Вера завършва Музикалната академия „Ханс Айслер” в Берлин, където днес е гостуващ професор. По-късно добавя към това второто си висше образование – по визуални изкуства.
Вера има зад гърба си постановки в най-престижните оперни театри в Европа – във Виенската Фолксопер и Виенската държавна опера, Дойчеопер – Берлин, операта в Бон. Била е гост на Залцбургския фестивал, реализирала е мечтата на всеки оперен режисьор – тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга” във Франкфурт на Майн. Работила е със световноизвестни диригенти като Рене Якобс, Кристиан Тилеман и Сейджи Озава.
За щастие Вера Немирова си идва и в България. През последните десетина години тя постави „Момичето от Златния Запад” от Пучини и „Любовен еликсир” от Доницети на сцената на Софийската опера, както и две изключителни постановки в Русенската опера.
Оперният театър в Русе е специално място за Вера и Соня Немирови.  Това е градът на дядото на Вера – писателя Добри Немиров и на нейния баща – оперния режисьор Евгени Немиров. Вера и Соня поставиха блестящо там през 2015 г. едно много важно за тях и за Русенската опера заглавие – „Катерина Измайлова” от Дмитрий Шостакович, 50 години след като Евгени Немиров е осъществил в същия този театър премиерното изпълнение на творбата, при това в присъствието и с активното съдействие на самия Шостакович.
В началото на тази година Вера и Соня се завърнаха в Държавната опера - Русе за второ заглавие, което поставиха там – „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус. Веднага след това заминаха за Залцбург, където ги очакваше друга много важна и престижна задача – поставянето на операта „Валкюра“ от  Вагнер – спектакъл, с който беше отбелязана 50-годишнината от основаването на Пролетния фестивал в Залцбург, основан от Херберт фон Караян. 
Завърши един много силен творчески сезон за тандема Вера и Соня Немирови, за който те разказват интересни подробности. Чуйте предаването в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14