Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа кинопрожекция в Газа от 30 години насам

Автор:
Непоправимо увредени киноленти напомнят за някогашните прожекции
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хора се събраха в Газа на първата от повече от 30 години кинопрожекция. Тя се състоя в кино Самер, което е било затворено през 60-те години на миналия век, а сега е било отворено само за една вечер, предава Франс прес.

На специална прожекция е бил показан филмът "10 години", който разказва за палестинците в израелските затвори. На прожекцията са присъствали около 300 зрители.

Снощната прожекция беше символична за усилията за "връщане към живот на киното в Газа", заяви Гада Салми, една от организаторките на проявата.

Мъж преминава през останките от киносалон    ЕПА/БГНЕСИмаме нужда да живеем като хора, с кина, обществени пространства, паркове, заявил един от зрителите - Джаудат Абу Рамадан.

В момента в палестинския анклав, управляван от движението Хамас и подложен от 10 години на израелска блокада, няма нито едно работещо кино.

Кината в Газа са били затворени постепенно през 80-те години по време на първата палестинска интифада, а от Хамас са заподозрени, че през 1987-а година са подпалили едно от кината.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14