Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецептата на успеха

БНР Новини
Снимка: Радио ВИДИН

Злобата почивен ден няма – така ни казваше наш мъдър познат. Не мирясват и онези, които всеки ден вредят и на природата, и на животните, и на истинските, почтените ловци. Затова почивен ден няма и борбата с бракониерите, в която ние участваме с каквото можем.

И през тази седмица ще говорим за тях – къде и какво съсипват, как нормалните хора се мъчат да спрат тази напаст, как правят това в чужбина...
Ще ни го разкажат хора, които са близо и разбират тези неща.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Николета Стойнова

"Да се подобрявам, да се подобрявам, да се подобрявам..." Няколко пъти Николета Стойнова – ученичка от Американския колеж в София, повтаря тези думи докато разговаряме. Само след няколко дни тя ще бъде в 12 клас и с основание може да се каже, че е една от учениците, с които Колежът може да се гордее. Тя е лауреат от Националния конкурс "Млади..

публикувано на 09.09.24 в 17:05

Крикор Асланян: Поднасянето на чай в Мароко е ритуал

"Оказа се, че имам феноменална памет. Няма една дума, която да е преписана отнякъде. Всичко, което споделям, е по памет. Събития, имена, дори дати, помня", казва гостът в "Покана за пътуване" Крикор Асланян. Подчертавам го, защото авторът на книгата "Един софийски малчуган разказва" е на 87, а продължава не само да пише, ами и да мечтае за още..

публикувано на 07.09.24 в 09:35
Писателско кафене, 1935 г.

Бохемството – артпоза или политгримаса?

В две предавания "Премълчаната история" продължава вглеждането в т. нар. "бохемство" – в неговите класически и соц. варианти. Говорим за местата и хората, за субкултурния контекст на явлението. В първата част участват: Мариана Първанова, автор на книги за софийската и бургаската бохема, подготвила ново издание за Варна, което скоро ще излезе на..

обновено на 05.09.24 в 10:41

Пивовари: Епизод 4 – Микропивоварите, ароматът и личното – Крафт като живот

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след Освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега.  Във всеки епизод  с помощта на потомци, краеведи, историци, разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: Братя Прошек, д-р Кожухаров,..

публикувано на 04.09.24 в 13:05

Антарктида – познатата и непозната: 3 епизод – Учените в действие

В третия епизод от поредицата ви разказваме за работата, която нашите учени извършват на ледения континент. В началото доц. Борислав Александров от УАСГ разказва как се подбират хората, които нееднократно е участвал в българските експедиции. Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод – Началото Антарктида – познатата и..

публикувано на 03.09.24 в 14:35